Accesoriile de bază în bucătărie - ce nu trebuie să ratați

Accesoriile de bază în bucătărie - ce nu trebuie să ratați

Michaela Kratochvílová

Îți echipezi pentru prima oară bucătăria și vrei să știi de ce ustensile de bucătărie nu te poți lipsi la început? Accesorizați-vă bucătăria astfel încât să nu pierdeți nimic!

Pentru gătit

Oală


Indiferent dacă ești obișnuit cu mâncăruri preparate rapide în cratiță sau cu rețete complexe, o oală de calitate este fundația absolută. Poți alege dintr-o varietate de culori, materiale și forme. Un clasic absolut este un vas de doi până la trei litri, dar ar trebui să ai cel puțin încă unul mai mare și unul mai mic. Alegerea materialului depinde de tine. Fiecare are proprietăți termice diferite, în funcție de care poate varia și prețul. Poți alege oale din fontă, ceramică, oțel inoxidabil, teflon și altele.

  • Oalele și capacele care au urechi metalice sunt avantajoase - le poți pune la cuptor cu capac, de exemplu, dacă nu ai o tavă de copt sau dacă pregătești orez la cuptor.
  • Dacă gătești des, caută și o oală pentru spaghete sau o oală sub presiune.

Tigaie


Ar trebui să ai măcar una. Cea mai mare nu e neapărat cea mai bună: cea mai bine vândută tigaie are un diametru de 26-28 de centimetri. Pentru o soluție versatilă, schimbă alegerea pentru o tigaie mai mică, care funcționează la fel de bine pentru fripturi ca și pentru sosuri, clătite, risotto, spaghete, tăiței și multe altele.

  • Alege tigăi cu tijă suprafață antiaderentă, folosește bureți speciali pe ele, îi găsești la rafturile cu produse menajere (Teflon etc.)
  • Dacă te numeri printre utilizatorii mai pretențioși, îți recomandăm tigăi speciale pentru clătite, pește, dulciuri sau tigăi grill cu nervuri tipice.

Cuțit


Un cuțit ascuțit este alfa și omega al fiecărei bucătării. Depinde de tine câte consideri că sunt necesare. Cu siguranță nu te poți lipsi de un cuțit de bucătărie clasic (înălțime în medie 17 cm), pe care îl folosești atunci când feliezi și porționezi orice pui în oală. Poți folosi și un cuțit mai mare pentru carne sau unul mai mic pentru legume.

  • Păstrează cuțitele separat, folosind suporturi pentru cuțite sau magneți pentru a preveni ca acestea să se tocească într-un sertar comun.
  • Alege oțel de calitate, durabil și achiziționează și un ascuțitor de cuțite.
  • Cuțitele pentru patiserie, brânză, unt sau un satâr pentru a toca fin ierburile sau legumele îți vor face viața mai ușoară.

Alege unelte de gătit de pe Biano:

Pentru copt

Făcăleț și planșă pentru aluat


Tocătoarele și planșele pentru aluat din lemn au durate de viață diferite în funcție de tipul de lemn, lemnul de esență tare durând mai mult (plop, fag, molid, cireș etc.). Puteți alege un sucitor din același material, le recomandăm și pe cele din silicon, de care aluatul nu se lipeaște prea tare.

  • Ai nevoie de spațiu mai mult pentru sucitoarele mai mari, nu este optim în bucătăriile mai mici.
  • De asemenea, nu le spăla în mașina de spălat vase, se întreține mai ales prin răzuirea murdăriei și spălarea cu un burete umed.

Castron


Poate părea o banalitate, dar să știi că tocmai astfel de „lucruri banale” vei aprecia cel mai des. Bolurile mai mari sunt potrivite pentru amestecarea aluatului, prepararea umpluturii, dar și pentru păstrarea alimentelor în frigider. Bolurile mai mici au de obicei și capac, sunt ideale și pentru păstrarea alimentelor în frigider, sau vor servi ca recipient în care poți pregăti o gustare pentru luat la pachet.

  • Bolurile termoizolante, bolurile cu capac pentru mixare sau cu separatoare și borcanele sunt foarte practice, iar de obicei le poți încălzi în cuptorul cu microunde fără probleme.

Tăvi și folii de copt


Nu te poți lipsi de ele când coci prăjituri, chifle sau carne. Alege o tavă de copt rotundă sau pătrata pentr a face la cuptor carne sau produse de patiserie. Poți alege o tavă de copt din oțel inoxidabil, emailată sau ceramică. În cazul tăvițelor pentru coacerea produselor de patiserie, acordă atenție nu numai lungimii, ci și înălțimii produsului.

  • Tăvițele subțiri au tendința de a se deforma, alege un material mai durabil, pe care să îl poți spăla și în mașina de spălat vase
  • Un bonus poate fi grătarul detașabil
sursa

Alege ustensile pentru copt de pe Biano:

Servirea mesei

Tacâmuri

Numărul de seturi de tacâmuri pe care ar trebui să le ai acasă este de cel puțin două ori mai mare decât numărul de membri ai gospodăriei, dar desigur, cu cât sunt mai multe, cu atât mai bine. Nu trebuie să cumperi imediat seturi scumpe de argint, ci mai degrabă să alegi material de calitate superioară, acesta va rezista mai mult și nu trebuie să îți faci griji că se vor îndoi tacâmurile atunci când mănânci.

  • Alege oțel inoxidabil de înaltă calitate marcat 18/10 (raport crom-nichel, acest tip este de cea mai înaltă calitate, dar este mai moale și, prin urmare, mai puțin rezistent la zgârieturi) sau 18/0 (raport crom-nichel, oțelul este mai dur, dar mai predispus la coroziune).

Veselă

Stabilește dacă dorești să ai un tip de farfurii universal, pe care îl folosești zilnic, sau două tipuri, dintre care unul pentru ocazii festive. Pentru prima opțiune, care să fie și durabilă, alege ceramică, sticlă sau porțelan.

  • Dacă este o gospodărie formată din 2 persoane, un set de 12 feluri de mâncare poate fi suficient. Cu toate acestea, dacă ai o familie mai mare sau vă plac vizitatorii, nu ezita să alege un set mai mare, de exemplu un set de treizeci de piese.

Pahare și căni

Numărul de pahare și căni depinde de mai mulți factori. În mod ideal, ar trebui să ai cel puțin 4 din fiecare tip. Nu uita de pahare mai mari, pahare mai mici, căni, pahare de vin sau pahare de shot. Acestea sunt clasice. Ia-ți și un un ulcior sau o carafă și este suficient.

  • Dacă îți place o varietate mai mare de băuturi, în special dintre cele alcoolice, nu uita de halbe pentru bere, pahare de whisky, pahare de cocktail, pahare de margarita, pahare de șampanie și altele asemenea.

Alegeți vesela pentru servire de pe Biano

Alte produse care vor fi cu siguranță folositoare

  • Presă de usturoi
  • Strecurătoare
  • Tocător
  • Sită
  • Linguri de lemn
  • Ciocan pentru șnițele
  • Răzătoare
  • Curățător de legume
  • Deschizător de conserve
  • Tirbușon
  • Deschizător de sticle
  • Racletă pentru aluat
  • Pensulă
  • Mănuși de bucătărie
  • Cântar de bucătărie și/ sau pahar de măsurat
  • Tel pentru cartofi
  • Aprinzător (brichetă pentru aragaz)
  • Tel pentru ouă