Sfatul designerului: De ce și cum să renovezi mobilierul vechi

Sfatul designerului: De ce și cum să renovezi mobilierul vechi

Lucie Javorková

Designerul de interior Josef Trakal a început să renoveze scaune vechi și un fotoliu singur. A râvnit piesele pe care le-a găsit în podul bunicilor și a decis să le folosească pentru apartamentul său. Piesele iconice din anii 60 cu siguranță nu se vor demoda.

Ai observat cum elementele pe care le cunoaștem din anii 1960 reapar în interioarele contemporane? Desigur, într-un design mai modern, cu forme mai sofisticate, din materiale diferite și cu o altă tehnologie de producție. Dar picioarele decupate, trepiedele și formele rotunjite au revenit cu siguranță. Înainte de a merge într-un magazin vintage sau de antichități pentru o piesă retro cu poveste, uită-te mai întâi în podul bunicilor tăi, la fel ca designerul Josef Trakal de la studioul JT Design, care și-a propus să renoveze două scaune iconice și un fotoliu, pe care așa le-a descoperit a găsit.

Dacă vrei să ai acasă o piesă retro, treci mai întâi prin podul bunicii tale. Poate, ca mine, vei descoperi acolo adevărate comori.

Josef Trakal, designer de interior
Designerul a renovat el însuși iconicul fotoliu tapițat TON 1960 cu cotiere curbate.

„Înainte, când oamenii erau dependenți de propria inteligență și de munca grea, prețuiau totul mult mai mult. Când se rupe un scaun sau o masă, nu era ceva obișnuit să mergi la un magazin universal și să cumperi imediat lucruri noi. Sau să intri pe internet și să comanzi o piesă nouă cu livrare inclusă chiar în fața ușii. Când lucrurile se deteriorau, se reparau, iar mesele și scaunele erau folosite în continuare”, spune designerul care, în timp ce își mobila propriul apartament, a descoperit la bunici, pe lângă două scaune vechi din lemn, iconicul fotoliu tapițat TON 1960 cu o structură masivă de fag și cu cotiere din lemn curbat, care a fost produs între anii 1960 și 1970. „La vremea sa, a fost una dintre cele mai moderne piese de mobilă pe care oamenii o puteau cumpăra. Astăzi nu se mai produce, dar nu își pierde din valoare, dimpotrivă, o recapătă”.

Starea inițială a scaunelor și fotoliilor - astăzi sunt aproape de nerecunoscut.
Scaunul a trebuit mai întâi dezasamblat în părți individuale și șlefuit bine.

Pașii pentru renovarea mobilierului

  1. Am demontat toată mobila în piese individuale.
  2. Am șlefuit toate piesele până la lemn. Am șlefuit manual pentru a nu schimba accidental forma sau rupe marginile cu șlefuitorul. Scaunul a fost greu de șlefuit, pentru că a fost vopsit cu mai multe straturi de lac de calitate și a durat mult, dar până la urmă am ajuns la lemnul de stejar.
  3. Am reparat apoi imperfecțiunile și, după consultarea unui expert, am tratat lemnul cu lac transparent cu UV. Nuanța lemnului s-a schimbat și, de asemenea, îl protejează parțial de razele soarelui.
  4. Mi-am dorit inițial să fac un fotoliu complet nou, dar până la urmă am realizat că piesele vechi sunt în stare foarte bună, așa că a fost suficient să desfac pernele interioare. Am încercat mai întâi să le curăț manual și să le las să se usuce la soare. Arătau mult mai bine așa că le-am curățat chimic profesional. Apoi a fost suficient să aleg o țapițerie nouă. Inițial am vrut să le tapițez eu, dar până la urmă am implicat-o pe mama, care știe să coasă. În același timp, a fost frumos că a participat la renovarea scaunului pe care stătea când era copil. Ea a cusut husele pentru scaun și spătar în așa fel încât să poată fi scoase și spălate sau înlocuite.
  5. La fel am renovat și scaunele, doar că am ales un alt procedeu de vopsire - am folosit culori pentru lemn pe bază de pigmenți împreună cu o culoare de bază și un lac de protecție.
Scaunele și fotoliul și-au păstrat toate avantajele, dar acum se și potrivesc perfect în interiorul modern.
Chiar dacă la prima vedere nu pare, masa trepied și scaunul TON nu au fost produse în aceeași perioadă.