Optimizarea bugetului în timpul renovării
Reamenajarea unei locuințe poate fi o adevărată provocare, atât din punct de vedere financiar cât și din punct de vedere al energiei consumate. Designerul Natalia Berezovskaia ne face câteva recomandări pentru a folosi in mod inteligent bugetul disponibil.
Cine nu și-a reamenajat niciodată casa mai greu își poate da seama ce implică acest demers, cât consum de timp, energie și resurse, mai ales financiare. Însă intenția acestui articol nu este de a-i dezarma pe cei care vor să-și renoveze locuința, ci de a-i sprijini cu o serie de soluții și sugestii care să-i ajute să folosească inteligent bugetul și să-l adapteze din mers, acordând prioritate celor mai importante elemente sau lucrări.
De aceea am apelat la un specialist din domeniu, Natalia Berezovskaia, designer de interior la The Famous Design și Creativ Interior pentru a ne face câteva recomandări.
Evaluarea
„Renovarea casei ar trebui să pornească de la o evaluare exactă a finisajelor, instalațiilor și elementelor decorative, astfel încât să vă dați seama ce puteți păstra din actuala amenajare și ce trebuie înlocuit. De exemplu, poate nu este necesară schimbarea instalației electrice sau a unor finisaje. Toate aceste aspecte trebuie clarificate de la început ca să puteți stabili un buget realist și să salvați banii pe care i-ați putea pierde pe investiții inutile” ne explică Natalia.
Folosirea inteligentă a bugetului de renovare are marele avantaj că la finalul tuturor lucrărilor nu veți fi cu mult pe minus. Nu uitați că acest proces este de anvergură și trebuie să alocați o sumă suplimentară pentru cheltuieli neprevăzute. Cu alte cuvinte, adăugați încă 10-15% la bugetul de renovare.
Analiza nevoilor
Optimizarea bugetului pe parcursul renovării nu înseamnă doar a investi în materiale de calitate și o echipă de muncitori profesionistă, ci și de a ajusta banii în funcție de cele mai mari nevoi și de a vă reinventa în utilizarea elementelor decorative pe care deja le aveți. Căutați informații, documentați-vă, cereți sfatul specialiștilor în domeniu înainte de a lua decizii și, mai ales, înainte de a face achiziții. În prezent, de mare ajutor sunt aplicațiile online care vă pot calcula cantitățile necesare de materiale în funcție de spațiul pe care îl dețineți.
Un alt truc este acela de a face achiziții din magazine care oferă servicii suplimentare (montaj, transport, asamblare, înlocuire produse etc.) și care vă pot ajuta astfel să salvați bani. Cu alte cuvinte: căutați, comparați, cereți oferte și apoi luați decizii.
Trucuri pentru a putea optimiza bugetul
Un aspect important în orice proces de amenajare este de a investi mai mulți bani în materiale care pot fi foarte greu înlocuite, de regulă finisajele și în manoperă. Refacerea unor lucrări implică automat costuri suplimentare. Dacă aveți o locuință mare și necesită să cumpărați cantități mari de materiale de finisaj (gresie, faianță, parchet etc.), încercați să solicitanți discount de cantitate.
Folosirea eficientă a bugetului constă și în răbdarea de a căuta produse la promoție sau, dacă nu vă deranjează, produse care se vând la prețuri mai mici din diverse motive (au fost expuse la raft, prezintă defecte, au iesit din trend etc.).
Sunt destul de frecvente situațiile în care proprietarii își doresc un anumit model de mobilier, însă acesta este prea scump (și aici ne referim la produse de design sau de anumite branduri renumite). În acest caz, ați putea încerca alternative mai accesibile ca preț și aici mă refer la executarea mobilierului pe comandă, pe care îl puteți obține la un preț mult mai bun. Etapele finale, de mobilare și decorare sunt foarte permisive din punctul de vedere al reutilizării obiectelor pe care le aveți. De exemplu, dacă aveți piese de mobilier solide, dar care și-au pierdut frumusețea inițială, le puteți recondiționa la un meșter iscusit sau le puteți vopsi singuri dacă aveți înclinați către activitățile de tip DIY. La capitolul decorațiuni, puteți fi inventivi și să folosiți diverse obiecte personale în scop decorativ.
Cereți ajutor de la un specialist
În cazul în care ideea de a vă renova singuri casa vă copleșește și considerați că nu aveți suficient timp, fler și energie pentru a vă ocupa personal de tot ceea ce presupune o renovare completă, apelați la sprijinul unui designer de interior. Deși un proiect complet al unui specialist în domeniu cu experiență relevantă sunt destul de costisitoare, în final soluția poate fi chiar mai avantajoasă financiar, deoarece veți primi soluții de amenajare și de optimizare a bugetului la care nici nu v-ați fi gândit. Iar dacă totuși bugetul nu vă permite, optați pentru o consultanâă, de multe ori devine foarte utilă!
Sper ca informațiile de mai sus să vă ajute să luați cele mai bune decizii înainte de a porni o renovare.