Ghid pentru o locuință ecologică: sfaturi pentru economisirea energiei

Ghid pentru o locuință ecologică: sfaturi pentru economisirea energiei

Rabei Nicoleta

Creșterea prețurilor, efortul de a salva natura, sunt numeroase motive pentru reducerea energiei pentru gospodăriile noastre. Avem câteva sfaturi pentru dvs. despre cum să economisiți gazul, electricitatea și apa, astfel încât să nu pierdeți din confort.

Creșterea prețurilor,  efortul de a salva natura, sunt numeroase motive pentru reducerea energiei pentru gospodăriile noastre. Avem câteva sfaturi pentru dumneavoastră despre cum să economisiți gazul, electricitatea și apa, astfel încât să nu pierdeți din confort, dar în același timp, să contribuiți la menținerea unui mediu mai bun.

Meta: Cum se economisește energia acasă? În articolul nostru veți afla cum să economisiți apa la spălare sau cum să economisiți energia electrică și căldura.

Ce veți descoperi în acest articol? 

  • Cum economisim apa?
  • Cum să econimisim apa cu aerator?
  • Cum să economisiți apa pentru spălarea toaletei?
  • Reciclarea apei de ploaie
  • Cum să economisim energia electrică?
  • Avantajele becurilor  LED
  • Iluminat  economic solar
  • Plite cu inducție și avantajele acestora
  • Consumul și economia de căldură
  • Gazul vs. electricitatea
  • Biocăminele în loc de încălzire generală?
  • Cum să aerisiți corect spațiile iarna și vara?
  • Perdelele și covoarele pentru o bună izolare termică

1. Cum economisim apa?

Chiar dacă avem resurse de apă suficiente în locul în care trăim, putem observa din ce în ce mai mult veri calduroase și perioade de secetă intensă. Acest lucru mărește consumul de apă, nu numai în gospodării, ci în principal în industrie și agricultură.

  • Din anul 1940 până în prezent, consumul de apă a crescut de patru ori.
  • Peste un miliard de oameni nu au acces la apă potabilă sigură.
  • Cetățenii din România consumă în medie 70 litri de apă de persoană pe zi.
  • Românii consumă 7,8 miliarde de litri de apă pe an.
  • Țara cu cel mai mare consum de apă pe cap de locuitor este China, care consumă până la 1.400 de miliarde de litri de apă pe an.

Verificați toate sursele de apă menajere.

Mai întâi de toate, ar trebui fiți atenți asupra scurgerii unei cantități semnificative de apă printr-un robinet lăsat deschis, un duș sau toaletă care curge încontinuu. Poate fi o pierdere de până la 150 de litri de apă pe zi, complet inutilă. Dacă găsiți scurgeri spontane de apă, încercați să le rezolvați cât mai curând posibil. 

Apa: Sfaturi pentru fiecare zi

  • Când vă spălați dinții sau faceți duș, nu lăsați apa să curgă continuu. Opriți-o în timpul curățării, spălării și apoi eliberați-o din nou pentru clătire;
  • Nu porniți mașina de spălat vase, până când nu este complet plină, lucru valabil pentru mașina de spălat rufe;
  • Dacă aveți posibilitatea, folosiți o mașină de spălat vase - economisește mult mai multă apă, decât spălarea vaselor cu mâna;
  • Dacă aveți grădină, încercați să folosiți cât mai mult posibil apa de ploaie pentru irigare, udați grădina dimineața sau seara, pentru a preveni evaporarea apei;
  • Dacă părăsiți pentru mult timp apartamentul sau casa, închideți complet supapa principală de apă.

Cum să economisiți apă cu un aerator cu compresare de presiune

Aeratorul este des un mare ajutor pentru economisirea apei în locuințe. Este un dispozitiv pe care îl instalați la capătul robinetului în baie sau bucătărie și datorită combinației de aer și apă ajută la economisirea apei. Debitul este, de obicei, redus la 6 litri pe minut față de 15 litri inițiali. Cum se alege aeratorul potrivit pentru economisirea energiei?

Cu un aerator puteți economisi până la 10.000 de litri de apă pe an.

Atunci când alegeți un aerator, aveți grijă să cumpărați unul care are un fir extern sau unul intern. Astfel, poate fi înșurubat fie în baterie, fie pe baterie. Dar există și piese universale, pentru cei nesiguri. Măsurați și diametrul bateriei. Aeratoarele sunt de obicei compatibile cu baterii de până la un diametru de 24 milimetri, dar puteți întâlni și baterii excepții cu un diametru de 18 milimetri - din păcate nu veți găsi aeratoare pentru astfel de baterii. 

Cum se economisește apa la spălarea toaletei?

Bineînțeles, puteți economisi multă apă atunci când spălați toaleta. În trecut când apa nu se economisea și existau vase de WC în toalete cu un rezervor tipic de perete, volumul de apă pentru spălare era calculat pentru aproximativ 12 litri. Din fericire, astăzi consumul de apă este mult mai mic. Flushele economice pot fi cu două butoane, cu presiune sau infraroșu.

Spălarea cu două butoane

Probabil toată lumea cunoaște această metodă de spălare. Este un spălător combinat cu un singur buton mai mic pentru o spălare mică de 3 litri de apă. Iar al doilea buton, mai mare, este utilizat pentru o spălare mai mare cu un volum de 6 litri de apă.

Spălarea sub presiune

Puteți utiliza spălători sub presiune, în cazul în care un rezervor de spălare standard nu poate fi instalat din cauza spațiului redus. Supapa este conectată la conducta de apă și se va afla sub toaletă. Apa din supapă curge atâta timp, cât supapa este ținută. Acest lucru vă permite să folosiți câtă apă aveți cu adevărat nevoie și nimic în plus.

Flushere cu infraroșu

De asemenea, puteți utiliza flushere cu infraroșu moderne, conectându-vă la o sursă electrică. Curățarea este activată prin mișcare, de obicei prin aducerea mâinii aproape de senzor. Cantitatea de apă utilizată este stabilită de proprietarul toaletei, poate fi de la 3,5 litri, până la 9 litri. Acest tip de spălare poate fi utilizată numai în cazul apei sub presiune din sistemul de distribuție, nu se utilizează pentru toalete cu rezervor.


Reciclarea apei de ploaie

Apa de ploaie este gratuită și cel mai des este mai curată decât credem. Utilizarea abundentă a apei de ploaie în trecut a fost înlocuită de comoditate în prezent. Este necesară o schimbare! Apa de ploaie nu este potabilă, dar este excelentă pentru udarea grădinii. Până la 50.000 de litri de apă în medie cad pe acoperișul unei casei în fiecare an. Eram obișnuiți ca rezervoarele de apă de ploaie, să fie plasate sub streașină, astăzi cea mai mare parte a apei din streașină ajunge în canalizare.

Puteți așeza în grădini din nou butoaie, pentru a stoca apa de ploaie. Rezervoarele de apă de ploaie pot fi și subterane, prin careveți aduna o cantitate mai mare de apă din streașină, economisând spațiu în grădină, apa fiind colectată direct printr-o conductă conectată la canalizare. Pentru aceasta nu este necesară nicio autorizație de construcție, când instalați bazinul, doar raportați autorității de construcție.

Reciclați sau reutilizați apa în gospodărie, dar o puteți folosi și altfel, decât pentru a uda grădina, de exemplu, pentru clătire, spălarea mașinilor și uneltelor, pentru spălare în sine.

Puteți avea apă de ploaie pentru băut datorită unui purificator de apă de ploaie, dar aveți grijă - zona acoperișului și cantitatea de precipitații din localitate sunt esențiale. Capacitatea purificatorului este de 50 de litri pe minut, rezervorul său poate conține până la 230 de litri de apă potabilă.

2. Cum să economisim energia electrică?

Consumul mare de energie electrică poate fi, de asemenea, un risipitor al economiilor familiale. Dacă sunteți o persoană care așteaptă cu nerăbdare factura anuală a energiei electrice, atunci să facem ceva în legătură cu aceasta, încât anul viitor să fim mai mulțumiți de factura finală.

  • Consumul de energie electrică în România, începând cu acest an a depășit nivelul de 9.500 MW, potrivit datelor privind starea sistemului energetic naţional;
  • În anul 2017, consumul de energie electrică în România a atins maximul istoric de 9.938 MW;
  • Industria reprezintă cea mai mare pondere a consumului de energie electrică, urmată de gospodării, comerț, servicii, asistență medicală și educație;
  • Principala sursă de producţie a energiei sunt hidrocentralele - 35%, urmate de centralele pe hidrocarburi - 22%, cărbune - 20%, nuclear - 17%, eolian - 2,5%, biomasa - 1,6%, fotovoltaic - 0%.

De ce să aveți grijă acasă?

Verificați dacă aveți în locuință dispozitive care folosesc modul stand-by: console de jocuri, televizoare, monitoare. Acestea consumă energie chiar și atunci când nu le utilizați și stau conectate doar la rețea. Puteți rezolva problema cu o priză standard cu un comutator sau vă puteți limita de a achiziționa aceste produse de la bun început.

Electricitatea: sfaturi pentru fiecare zi

  • Folosiți întotdeauna un capac atunci când gătiți, pentru a evita risipa de energie.
  • Nu porniți mașina de spălat vase sau mașina de spălat rufe, până nu le umpleți.
  • Utilizați programe scurte pentru electrocasnicele menționate mai sus, ceea ce va economisi mai multă energie, decât programul Eco.
  • Evitați să cumpărați aparate cu aer condiționat - iar dacă îl aveți deja acasă, atunci limitați utilizarea acestuia. Acesta consumă multă energie electrică.
  • Asigurați-vă că frigiderul este setat la temperatura optimă de 4-6 grade. Pentru temperaturile mai mici, este necesară mai multă energie. 
  • Când cumpărați aparate noi, examinați etichetele energetice.
  • Înlocuiți toate corpurile de iluminat din casă cu iluminare LED.

Etichetele energetice ale electrocasnicelor

Aparatele mai noi tind să fie mult mai economice, decât cele vechi. Dacă alegeți un produs nou, țineți cont de etichetele electronice. Acestea indică clasa energetică. Scara este datată după tipul de aparat, de la A +++ la G. Primul menționat este cel mai economic, G cel mai puțin economic. Puteți găsi astfel de etichete pe mașini de spălat, uscătoare, frigidere și congelatoare, mașini de spălat vase, hote, corpuri de iluminat, aparate de aer condiționat, aspiratoare, televizoare, fierbătoare.

Avantajele becurilor LED

Iluminarea cu LED-uri ajută mult la economisirea energiei electrice și este ecologică în comparație cu alte surse de lumină. Datorită corpurilor de iluminat cu LED, economisiți până la 70% din costurile energetice față de celelalte surse de lumină. În același timp, sunt foarte luminoase, durata lor de viață este de 50.000 de ore, nu este afectată de comutarea frecventă, au un zgomot redus și nu conțin metale grele. Pur și simplu, beneficiile acestora nu pot fi numărate pe degetele unei singuri mâini. Deși prețul lor de achiziție poate fi mai mare, decât cel al becurilor obișnuite, recuperarea investiției este foarte rapidă, datorită economiilor semnificative de energie și a costurilor de întreținere. 

Iluminat cu economie de energie - iluminare solară

Puteți folosi energia solară acasă în diferite moduri, cum ar fi iluminatul solar. Este o opțiune ieftină și economică pentru iluminatul grădinii și va lumina cu ușurință aleea de grădină, balansoarele sau piscina. 

Luminile solare funcționează fără a fi nevoie de energie electrică, sunt economice și ecologice. În timpul zilei, sunt încărcate prin panouri de lumina soarelui și apoi se activează datorită senzorilor speciali. Cu toate acestea, acordați atenție calității, atunci când alegeți un corp de iluminat adecvat. Variantele mai ieftine pot avea o luminozitate foarte mică. Prin urmare, alegeți corpuri de iluminat de la producători cu renume, care vor lumina suficient de bine. În special, examinați numărul de LED-uri, rezistența, materialul, designul produselor. Un corp de iluminat când este complet încărcat, lumina solară ar trebui să dureze până la 8 ore. Corpurile de iluminat de calitate sunt fabricate din materiale rezistente și de calitate, nu din plastic moale, ineficient. 

Plite cu inducție și avantajele acestora

Puteți economisi cel mai mult energie electrică în bucătărie, achiziționând plite cu inducție. Plăcile de inducție funcționează pe principiul încălzirii prin inducție. Plita nu se încălzește, atunci când oala este caldă. Se păstrează rece. Principalele avantaje ale inducției includ încălzirea foarte rapidă, uniformitatea acesteia și o eficiență mai bună la transferul de căldură.

Dezavantajul inducției poate fi un preț de achiziție mai mare, decât sticlă-ceramica. Așadar, veți avea nevoie de oale și ustensile potrivite pentru plite cu inducție. Încălzirea bazată pe inducție electromagnetică are un consum de energie semnificativ mai mic, decât o plită convențională din sticlă-ceramică. Economiile variază de la 20% - la 40%, ceea ce cu siguranță nu este o sumă de neglijat.

Inducție vs. sticlă-ceramică

Spre deosebire de inducție, plita ceramică este împărțită în zone de gătit, care încălzesc spiralele cu încălzire electrică. După încălzire, căldura este transferată pe fundul vasului. Cu toate acestea, încălzirea plitei durează mai mult, ceea ce consumă mai multă energie electrică, decât plitele cu inducție. Un alt dezavantaj, ar fi timpul mai lung pentru a ajunge la punctul de fierbere.

Inducție vs. plită de gaz

Susținătorii gazului laudă practicitatea plitelor cu gaz. Prețul de achiziție al unei plite pe gaz este cam același ca și pentru plitele din sticlă-ceramică, respectiv sunt puțin mai ieftine decât cele cu inducție. Un avantaj ar fi reglarea imediată a puterii flăcării, după necesitate. Cu toate acestea, este necesară o conexiune la gaz. Datorită schimbării constante a prețurilor la gaz și electricitate, este foarte dificil să alegeți o opțiune mai avantajoasă și mai ieftină.

3. Consumul și economia de căldură

Bineînțeles, puteți economisi și în ceea ce privește energia termică. În prezent, 60% din energia termică este utilizată pentru încălzire, 20% pentru încălzirea apei și 20% pentru alte electrocasnice. În același timp, casele cu consum redus de energie au un raport de consum de 40% pentru încălzire, 40% pentru încălzirea apei și 20% pentru alte electrocasnice.

De ce să aveți grijă acasă?

  • Este bine să fiți atenți asupra orientării corecte a casei - dacă aveți cum să alegeți. Casa nu trebuie să fie la umbra copacilor sau a altor case, soarele ar trebui să o lumineze direct.
  • Verificați temperatura din apartament sau casă. Nu ar trebui să supraîncălziți camerele: în sufragerie vă veți simți bine la 20-21° C, în dormitor veți dormi mai bine la o temperatură și mai scăzută. În baie temperatură ideală este de 23-25​​° C.
  • Nu lăsați căldura să scape prin ferestrele sau ușile întredeschise. Sigilați cât mai bine încăperea, de ajutor pot fi jaluzelele sau perdelele.
  • Nu aerisiți prea mult, este mai eficientă o aerisire intensă, pe o durată scurtă de timp
  • Îndepărtați toate obstacolele de pe calorifere, cum ar fi rufele, perdelele, draperiile și lăsați căldura să vină liber spre dumneavoastră.
  • Un termostat vă va ajuta să reglați temperatura. Va menține temperatura în locuință la un nivel minim acceptabil și o veți putea seta după bunul plac.
  • Nu este bine să închideți complet încălzirea. O locuință prea rece necesită mai multă energie și, prin urmare, mai mult consum. Atunci când plecați de acasă pentru o perioadă mai lungă de timp, setați căldura la minim - 15​​° C.

Gazul vs. electricitatea

Centrala termică pe gaz e convenabilă și ecologică La rândul său, electricitatea este disponibilă în fiecare gospodărie. Ce este oare mai avantajos?

Pentru a proteja mai bine mediul, este mult mai bine să vă încălziți cu gaz. Cu toate acestea, este important să aveți o conexiune la gaz. Cei care nu o au, se vor încălzi cu electricitate. Puteți alege încălzitoare directe, încălzitoare de stocare și pompe de căldură. Electricitatea este semnificativ mai scumpă decât gazul. Centrala pe gaz se potrivește pentru casele neizolate termic, unde încălzirea electrică ar reprezenta un consum ridicat.

Când alegeți o centrala termică pe gaz, analizați clasa de emisii. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât centrala este mai bună și mai eficientă.

Încălzirea cu energie electrică este excelentă, dacă aveți o casă cu consum redus de energie. Are un consum atât de redus de energie încât, pentru funcționarea normală a unei gospodării (pentru încălzire și pentru apă caldă) electricitatea este mai avantajoasă, decât cumpărarea unui cazan pe gaz sau a unei pompe de căldură.

Biocăminele în loc de încălzire generală?

Șemineele bio sunt o alternativă excelentă, înlocuind nu doar șemineele clasice, ci și încălzirea generală. Nu aveți nevoie de un coș de fum pentru a le conecta. În plus, se folosește bio-combustibil, alcool bio ecologic pentru funcționarea lor. În timpul arderii, se generează doar dioxid de carbon și vapori de apă.

Cu toate acestea, există o serie de probleme asociate cu funcționalitatea biocăminelor. Biocăminele sunt bune și pentru încălzirea camerelor? Câtă căldură degajă un șemineu?

Este bine de remarcat de la început că biocăminele nu sunt foarte calde. În primul rând, este efectul vizual și al atmosferei. Puterea termică este mai mică, decât la un șemineu clasic pe lemne, dar nu este complet zero. Flacăra care arde în șemineu poate încălzi parțial interiorul. Puterea calorifică a biocăminelor variază între 2 kW și 5 kW.

Cum să aerisiți locuința corect iarna și vara?

Cum să ventilați locuința corect chiar și iarna? Rețineți că, dacă aveți o cameră perfect sigilată, umezeala se poate acumula în interior. Acest lucru are ca rezultat condensul pe ferestre și formarea mucegaiului.

Cele mai mari greșeli le facem iarna, când preferăm să nu aerisim deloc, pentru a nu lăsa gerul să intre în casă. Este important să ventilați aerul expirat și să îl înlocuiți cu aer proaspăt. Vara puteți utiliza microventilația, iarna aveți nevoie doar de o aerisire scurtă, dar intensă, timp de 5 minute. Nu se aerisește atunci când plouă. Primăvara și toamna, se recomandă o aerisire timp de aproximativ 15 minute.

Perdelele și covoarele pentru o bună izolare termică

Dacă nu aveți ferestre noi, perdelele sau jaluzelele selectate în mod corespunzător vă pot ajuta. Țesăturile perdelelor de izolație termică sunt, de obicei, multistratificate și țesute dens. Iarna, păstrează foarte bine căldura prețioasă din camere.

Covoarele vă vor ajuta să nu simțiți răceala pardoselii. Puteți alege covoare încălzitoare, care pot fi un plus extraordinar pentru persoanele friguroase.