Ghid ECO: Materiale textile sustenabile
Sunteți fanul locuințelor ecologice? V-am pregătit un ghid despre materialele textile, pe care le puteți găsi pe Biano și care sunt atât sustenabile, cât și prietenoase cu mediul. Puteți ajuta natura prin alegerea materialelor sustenabile.
Sunteți fanul locuințelor ecologice? V-am pregătit un ghid despre materialele textile sustenabile, și prietenoase cu mediul, pe care le puteți găsi pe Biano.ro
Puteți ajuta natura prin alegerea materialului textil, fie că este vorba de covoare, cearșafuri sau prosoape. Vă oferim un ghid complet în acest sens. Din articol veți afla, nu doar despre proveniența materialelor, dar și modul în care sunt cultivate, recoltate și care este impactul lor asupra mediului.
În articol vom vorbi despre:
- Bumbac organic
- Bambus
- Lâna Merino
- Lâna de oaie
- In
- Iuta
- Materiale reciclabile
Bumbac Organic
Bumbacul organic se deosebește de bumbacul clasic prin metoda de cultivare. Fibra organică de bumbac nu conține pesticide, insecticide, erbicide și organisme modificate genetic. Bumbacul organic este un material hipoalergenic, în care vă veți simți mai bine, ajutând mediul înconjurător.
Proprietățile textilelor de uz casnic din bumbac organic
👍 este potrivit pentru alergici și copii mici
👍 este mai moale, mai rezistent, mai sustenabil și mai flexibil
👍 nu electrizează
Dezavantaje
👎 se șifonează și scamoșează ușor
👎 are o capacitate mică de izolare termică
👎 culorile pot pierde din intensitate din cauza razelor solare
Cum să aveți grijă de materialele textile din bumbac organic?
Materialele textile de uz casnic din bumbac organic se spală conform etichetei, temperatura ideală este de 30-40 ° C pentru programul Eco. Bumbacul BIO poate suporta temperaturi și mai ridicate, mai ales când vine vorba de lenjerii de pat și cearșafuri, să nu vă fie teamă să le spălați la 60 ° C.
Sustenabilitate
♻️ cultivarea sa are un impact minim asupra mediului
♻️ fibrele organice de bumbac se descompun mai repede
♻️ cea mai mare parte a apei pentru cultivarea bumbacului BIO provine din precipitații, ceea ce contribuie la un consum mai mic de apă.
Bambus
Bambusul este unul dintre cele mai vechi materiale, dar devine din ce în ce mai mult materialul viitorului. Toate produsele sunt 100% hipoalergenice. Bambusul este o plantă nepretențioasă, care crește rapid și cultivarea sa nu are aproape niciun impact asupra mediului.
Proprietățile textilelor de uz casnic din bambus
👍 este un material antibacterian rezistent
👍 tulpinile fibrelor din bambus sunt dure și puternice, rezistente la îngheț, soare și furtuni
👍 se afirmă prin proprietăți unice de termoreglare - de răcire vara, de încălzire iarna
Dezavantaje
👎 este mai scump
👎 poate fi dificil de curățat (de exemplu, roletele din bambus)
Cum să aveți grijă de materialele textile din bambus?
Fibrele de bambus se spală la 40 ° C.
Roletete din bambus ( de exemplu, mobilierul de grădină) necesită o îngrijire atentă. Pentru a preveni mucegaiul, decolorarea și întrebuințarea acestora utilizați ulei impermeabil. Iarna, depozitați produsele din bambus într-un loc uscat. Dacă lamelele sunt murdare, folosiți oțet cu apă fierbinte sau alte produse de curățat lemnul. Evitați substanțele chimice și spălarea bambusului cu periile de sârmă.
Sustenabilitate
♻️ este o plantă care crește cel mai rapid (până la 150 cm/zi)
♻️ bambusul nu are nevoie de pesticide sau îngrășăminte pentru a crește
♻️ atunci când crește, este suficient un minim de apă, dar poate supraviețui și inundațiilor
♻️ este un material 100% regenerabil.
Lână Merino
Numele Merino provine de la speciile de oi din care se obține lâna. Astăzi, 80% din producția mondială de lână Merino este exportată din Australia. Oile trăiesc pe pășuni întinse, unde au multă iarbă și apă. Astfel, fermierii folosesc pământul într-un mod natural. Lâna Merino este una dintre cele mai bune din lume.
Proprietățile textilelor de uz casnic din lână Merino
👍 fibra este fină și ușor de întreținut
👍 marele avantaj îl constituie faptul că materialul nu se contractează
👍 reglează temperatura și este inodoră
Dezavantaje
👎 rezistență mică la întindere puternică
Cum să aveți grijă de materialele textile din lâna Merino?
Lâna Merino este foarte rezistentă la mirosuri, ceea ce înseamnă că nu trebuie spălată la fel de des ca lâna obișnuită. Dacă spălați o bucată de material textil de uz casnic într-o mașină de spălat, alegeți o temperatură de maxim 30 ° C și viteză mică. În mod ideal, utilizați întotdeauna detergent de rufe conceput special pentru lână Merino.
Sustenabilitate
♻️ fibrele de lână Merino sunt un material degradabil și regenerabil
♻️ susțin ecosistemul biologic natural
♻️ lâna este ușor de întreținut și este foarte durabilă
Lână de oi
Lâna de oaie, împreună cu mătasea, este unul dintre cele mai vechi materiale din lume. Este moale, caldă și plăcută la atingere. Pe lângă pulovere, este, de asemenea, foarte des utilizată în construcții. Se folosește și pentru izolarea termică. Lâna de oaie poate neutraliza substanțele dăunătoare din aer și electrosmog.
Lâna ca și material de construcție
Datorită proprietăților sale izolatoare, poate fi utilizată în pereți, pentru mansarde și tavan. Nu este recomandat să folosiți lână netratată pentru izolare, mai întâi trebuie curățată cu un agent special, pentru a proteja fibrele proteice.
Izolația nu este rezistentă la presiune, nu se recomandă utilizarea acesteia sub podele plutitoare. Un dezavantaj este prețul de achiziție mai mare.
Îngrijire
Înainte de a utiliza pilote și pături de lână, se recomandă îndepărtarea fibrelor libere de pe suprafața produsului prin scuturare și aerisire. În același timp, rețineți că produsele din fibre animale au un miros specific. Acest lucru este ceva normal și nu reprezintă un motiv pentru a vă plânge de produs. Puteți reduce intensitatea mirosului aerisind sau spălând produsul cu lanolină înainte de prima utilizare.
Spălați produsele din lână de oaie la maximum 30 ° C, utilizați programul Lână sau Delicate. Alegeți un detergent gel care conține lanolină. Este important ca temperatura din programul de spălare sau clătire să nu se schimbe în timpul spălării. Nu uscați produsele în lumina directă a soarelui sau într-un uscător.
Proprietățile lânii de oaie
👍 este moale, caldă
👍 izolează excelent căldura
Dezavantaje
👎 izolația nu este rezistentă la presiune
👎 mirosul specific poate fi deranjant
Sustenabilitate
♻️ poate înlocui 100% materialele utilizate în mod obișnuit, nu numai pentru textile, ci și în construcții
♻️ îngrijită adecvat, nu trebuie curățată sau spălată des
♻️ se caracterizează prin durată lungă de viață
♻️ se reînnoiește relativ repede
♻️ lâna de oaie este reciclabilă, deșeurile provenite din aceasta pot fi folosite pentru compost
Inul
Inul este o fibră care a însoțit omenirea din timpuri străvechi. Țesătura de in este populară ca material pentru așternuturi, fețe de masă, perdele și prosoape, deoarece este moale și aerisită. Are chiar efecte benefice asupra corpului uman și ajută la tratarea diferitelor boli.
Proprietățile textilelor pentru uz casnic din in
👍 se cultivă de obicei fără tratamente chimice, pesticide și îngrășăminte
👍 este cea mai puternică și mai rezistentă fibră naturală
👍 se afirmă prin proprietăți excelente de termoreglare, datorită capacității sale de a îndepărta umezeala
Dezavantaje
👎 cultivarea și prelucrarea inului este mai solicitantă
👎 producerea țesăturilor este mai scumpă
Cum să aveți grijă de textilele de in?
Produsele din in sunt ușor de spălat, iar cel mai mare avantaj al lor este uscarea rapidă. Țesăturile din in utilizate pentru uz casnic pot fi spălate la 30, 60 și 95 de grade împreună cu un detergent de rufe, care nu conține elemente de înălbire. Veți găsi întotdeauna temperatura recomandată de spălare pe eticheta produsului specific.
Sustenabilitate
♻️ are doar efecte vindecătoare asupra corpului uman
♻️ semințele de in nu irită pielea și membranele mucoase, nu este toxic
♻️ este rezistent la abraziune și rupere
Iută
Iuta este o fibră de bast fabricată din tulpinile unor specii de iută. Este una dintre fibrele moi, lungi și naturale, care sunt cultivate pe scară largă, în special în țările în curs de dezvoltare. Astăzi, iuta este utilizată la nivel mondial ca sursă de fibre textile, din care sunt fabricate diverse produse textile. Uneori este denumită fibră „aurie”, în principal pentru culoare și eficacitate.
Proprietățile textilelor pentru uz casnic din iută
👍 materialul textil din iută este durabil, neexigent
👍 are protecție UV
👍 avantajul său este reglarea termică de la cald la rece și proprietățile antistatice
Sustenabilitate
♻️ Fibrele de iută sunt 100% biofibre organice pure
♻️ este reciclabilă
♻️ este o resursă regenerabilă
Materiale reciclabile
Bumbac reciclat
Produsele reciclabile din bumbac au o popularitate în creștere peste tot în lume. Bumbacul reciclat se obține din butași de producție sau haine vechi. În primul rând, butașii sunt măcinați și apoi filați în fire noi. Materialul original este sortat după culoare, apoi tăiat mecanic și separat în fibre individuale. După adăugarea altor fibre, precum bumbacul sau poliesterul, acestea sunt suficient de lungi pentru a fi filate în fire.
Proprietățile textilelor de uz casnic din bumbac reciclat
Fibrele nou formate nu mai sunt colorate. În același timp, materialul poate avea proprietăți mai slabe decât fibra originală, cum ar fi rezistența la tracțiune sau absorbție.
Îngrijire
Țineți cont întotdeauna de eticheta de pe produs. Cu toate acestea, îngrijirea produselor reciclate din bumbac nu ar trebui să fie dificilă.
Sustenabilitate
♻️ materialul câștigă a doua șansă la viață
♻️ se economisește până la 750 de metri cubi de apă/tonă de bumbac reciclat
♻️ este o resursă durabilă
Plastic reciclat
Plasticul reciclat este un material adecvat și accesibil pentru producție. S-a remarcat prin producția de sortimente pentru casă și grădină, este utilizat pentru producerea treptelor de grădină, trotuarelor și bordurilor. Cel mai comun plastic reciclat sunt sticlele PET, care pot fi utilizate în continuare pentru o varietate de scopuri.
Proprietățile plasticului reciclat
Produsele din plastic reciclat aduc o serie de avantaje. Cel mai mare avantaj este că nu trebuie întreținute în exces, nu se vopsesc, nu putrezesc și nu au riscul de coroziune. Rezistă tuturor condițiilor meteorologice.
Îngrijire
Puteți șterge produsele din plastic reciclat cu o cârpă umedă folosind un detergent standard, altfel nu necesită aproape nicio întreținere.
Sustenabilitate
♻️ ajută la economisirea materiilor prime cu prelucrare primară
♻️ cantitatea de deșeuri este redusă