Plăpumi, perne și pături: cum să le alegem pe cele mai potrivite?
Somnul este important nu numai pentru bunăstarea noastră interioară, ci și pentru sănătatea și imunitatea noastră. Prin urmare, pe lângă saltea, ar trebui să acordați atenție și gamei de plăpumi, pături și perne. Să vedem cum trebuie alese.
Alegerea pernelor și a plăpumilor/ pilotelor perfecte necesită multă atenție și concentrare. Dimensiunea, materialul, umplutura, greutatea. Aceștia sunt parametrii asupra cărora trebuie să vă concentrați atunci când alegeți. Un tip de pernă se va potrivi copiilor și alta se va potrivi părinților. O pătură va servi în timpul iernii și alta în lunile fierbinți de vară. Un somn de calitate este esențial pentru ca organismul și mintea să funcționeze corect. Alegeți-vă pernele și păturile astfel încât atunci când vă culcați seara să vă bucurați în confort de vise.
Ce veți găsi în articol:
Cum să alegi umplutura potrivită
Cum să alegi o pernă
Cum să alegi o plapumă
Cum se spală plăpumile și pernele
Cum să te gândești la achiziția ta
1) Când alegeți perne și pilote, începeți cu umplutura
Există o varietate de materiale de umplutură din care puteți alege atât pentru perne, cât și pentru plăpumi - de la cele naturale la cele sintetice. Fiecare material are proprietăți ușor diferite. Unele elimină bine transpirația, altele izolează bine. Dacă copilul dumneavoastră este alergic (sau astmatic), asigurați-vă că alegeți un material care poate fi spălat frecvent, cel puțin la 60 °C. Asigurați-vă că aerisiți bine lenjeria de pat înainte de a face patul după fiecare somn pentru a preveni creșterea numărului de acarieni și a altor microorganisme.
- Umplutura sub formă de biluțe este utilizată în principal pentru lenjeria de pat de vară, deoarece elimină foarte bine transpirația. Este potrivită pentru persoanele care suferă de alergii, dar numai dacă este spălată suficient de des. Deși nu conține alergeni în sine, aceștia se pot înmulți în ea. Prin urmare, este necesar să alegeți o umplutură care poate fi spălată la cel puțin la 60 °C. Aceste fibre pot fi găsite sub diferite denumiri. Mulți producători au propria metodă de producție brevetată (de exemplu, Fillwell, Wellman).
- Microfibra este adesea confundată cu biluțele, dar are un diametru de până la zece ori mai mic decât acestea. Umplutura fabricată din acest material este foarte ușoară și are proprietăți excelente de termoreglare. Elimină umezeala și este respirabilă, poate fi spălată la 60 °C și, prin urmare, este potrivită și pentru persoanele care suferă de alergii. Denumirea comercială Thinsulate este adesea utilizată.
- Vatelină / umplutură din biluțe SuperBall®: dacă doriți să fiți siguri de o igienă completă, alegeți o combinație de biluțe de poliester și poliuretan. Aceste pilote și perne pot fi spălate până la 95 °C, ceea ce va distruge toate microorganismele și alergenii, lucru ideal pentru persoanele sensibile și pentru cele care suferă de alergii. Lenjeria de pat cu această umplutură este caracterizată cu o bună stabilitate a formei. Pilotele sunt fabricate din fibre de poliester 100%. Au o bună izolare termică și o durată de viață lungă.
- Fibra Lyocell este un material natural și respirabil fabricat din celuloză. Respirabilitatea sa o face deosebit de potrivită pentru sezonul de vară, absoarbe foarte bine transpirația. Prin urmare, este ideală pentru cei care transpiră excesiv și pentru oricine are pielea sensibilă, deoarece este antibacteriană în mod natural.
- Puful izolează bine și este mai potrivit pentru iarnă sau pentru casele mai reci. Umplutura de puf este moale, pufoasă și se adaptează bine la corp. Dezavantajul pufului este întreținerea acestuia. Lenjeria de pat umplutuă cu puf trebuie curățată uneori în curățătorii specializate. În plus, acestea nu sunt potrivite pentru persoanele care suferă de alergii.
- Umplutura din lână își adaptează în mod natural căldura la temperatura corpului uman, în general răcorindu-se vara și încălzindu-se iarna. Prin urmare, acestea sunt potrivite pe tot parcursul anului. Se pătează foarte puțin, dar se pot curăța doar uscat.
- Umpluturile din mătase sunt fabricate din mătase sălbatică, care este extrem de absorbantă și, ca și lâna, se adaptează termic. Ele sunt apreciate în special de persoanele care transpiră mai mult în timpul somnului.
- Spuma cu memorie este folosită doar la perne. Aceasta se adaptează bine la forma capului și ameliorează presiunea. Marele avantaj este că este potrivită pentru persoanele care suferă de alergii. Astfel de perne nu conțin alergeni și sunt, de asemenea, tratate astfel încât microorganismele să nu se înmulțească în ele. Au huse detașabile care facilitează întreținerea.
Alegeți cu grijă mai ales pilotele și pernele pentru persoanele alergice
Alergiile de diverse tipuri afectează multe persoane în ziua de azi. Din nefericire, pilotele și pernele pot provoca și ele reacții alergice, mai ales pentru că în ele prosperă acarienii de praf. Astfel, este o idee bună să vă concentrați asupra materialului atunci când faceți selecția. Materialele hipoalergenice, cum ar fi microfibra sau bumbacul, sunt foarte potrivite pentru persoanele care suferă de alergii. Dar mai important decât materialul este îngrijirea pilotelor și a pernelor. Este o idee bună să spălați totul mai des, la 90 °C, pentru ca acarienii să fie cu adevărat eliminați. Ideale sunt, de exemplu, pernele și păturile cu biluțe SuperBall®, unde astfel de temperaturi ridicate în timpul procesului de spălare sunt de așteptat și nu le vor deteriora.
2) Cum să alegeți perna în funcție de poziția de dormit?
O pernă corect aleasă va oferi un suport perfect nu numai pentru cap, ci mai ales pentru coloana vertebrală. Prin urmare, înainte de a cumpăra o pernă, ar trebui să aflați cum dormiți cel mai des. Fiecare poziție de dormit necesită un tip diferit de pernă, iar unele ar putea fi inconfortabile și aproape periculoase pentru a dormi pe ele.
Forma pernei face toată diferența
Perna dreptunghiulară sau pătrată este cea mai comună. Poate fi umplută cu microfibră sau cu bucăți mici de spumă cu memorie. Pentru dormitul pe spate, pernele cu umplutură mai înaltă și mai fermă sunt potrivite. Dormitul pe burtă va fi mai confortabil pe o pernă cu o umplutură mai subțire, joasă și mai moale. O pernă anatomică este fabricată din spumă cu memorie turnată și, cel mai adesea, are o formă cu valuri duble pentru a împiedica scufundarea coloanei. Este potrivită pentru cei care preferă să doarmă pe o parte sau pe spate. O veți găsi adesea și sub denumirea de pernă ortopedică.
Cum să alegi perna de mărimea potrivită pentru tine
Există mai multe dimensiuni de pernă. Dimensiunea clasică este de 70x90 cm și te poți gândi la ea ca fiind chiar cea mai comună pernă pe care o vei găsi în casa bunicii tale. Totuși, doar pentru că este cea clasică nu înseamnă că este cea mai bună. Pentru o mulțime de persoane poate fi complet nepotrivită. Atunci când te întinzi pe spate pe o pernă, aceasta ar trebui să se termine la nivelul umerilor. Atunci când vă culcați pe o parte, ar trebui să aveți atunci umerii îngropați în saltea și nu în pernă. O dimensiune de 50x70 cm sau chiar 40x60 cm poate fi mai potrivită pentru dumneavoastră.
Perne speciale pentru a vă face viața mai ușoară
Pernele speciale sunt, de asemenea, disponibile pentru a vă face viața mai ușoară într-o varietate de situații. Pernele nu sunt doar pentru dormit sau decor pe canapea. În timpul călătoriilor lungi s-ar putea să vă găsiți adesea sprijinindu-vă capul cu ceva. Dar cu o pernă de călătorie, chiar și cel mai neplăcut zbor sau drum cu mașina poate fi o experiență plăcută.
Nu trebuie uitate nici viitoarele sau proaspetele mame. Dormitul în timpul sarcinii este, desigur, o provocare. O pernă de sarcină o poate face mai ușoară. Aceasta vine într-o varietate de forme, poate arăta ca o banană, un C sau poate fi în formă de U. Iar odată ce perna de sarcină nu mai este necesară, va funcționa ca ajutor perna de alăptare. Pentru ca procesul să fie mai ușor și mai confortabil nu doar pentru mamă, ci și pentru bebeluș.
Alegerea pernelor pentru copii merită atenție
De la ce vârstă este potrivită o pernă pentru copii? Și pe care să o alegem? Nou-născuții, bebelușii și copiii mici nu au nevoie de o pernă pentru un somn sănătos. Coloana vertebrală se dezvoltă mai bine atunci când corpul se află într-un singur plan. Această poziție minimizează, de asemenea, riscul de sufocare. Pentru o dezvoltare adecvată a coloanei vertebrale, nu este necesar să folosiți o pernă până când copilul nu împlinește 2 sau 3 ani. De obicei, un moment bun pentru a obține o pernă este atunci când pătuțul este înlocuit cu un pat și există mai mult spațiu pentru ea.
Asigurați-vă că nu luați o pernă pentru adulți pentru copii, deoarece este prea înaltă pentru ei și ar putea deforma curbura coloanei vertebrale. De asemenea, copiilor le place adesea să doarmă pe burtă, o pernă înaltă face ca acest tip de somn să fie inconfortabil și potențial periculos.
Care sunt dimensiunile pernelor pentru copii
Dimensiunile pernelor variază în mod obișnuit între 40×60 cm și 70×90 cm. Înainte de a cumpăra o pernă, aflați, de asemenea, dacă puteți găsi și fețe de pernă în dimensiunea respectivă. Nu toate așternuturile sunt disponibile în această gamă de dimensiuni. În ceea ce privește înălțimea pernei, este mai bine una mai joasă, care este mult mai potrivită pentru coloana vertebrală a unui copil. Dacă nu sunteți sigur ce înălțime va fi suficientă, procurați-vă o pernă din care puteți reduce sau suplimenta umplutura în funcție de necesități.
3) Alegerea unei pilote este aproape ca fizica cuantică
Pilotele și lenjeriile sunt o lume în sine. Cum să alegi o pilotă care să-ți țină de cald, să fie plăcută la atingere și să-ți mângâie efectiv simțurile? Hai să vedem.
Ce dimensiune de pilotă să alegi și pentru cine?
Înainte de toate, este bine să știi clar pentru cine este destinată pilota. Poți alege mărimi universale, dar există și mărimi specifice, cum ar fi pilote pentru paturi de o persoană, pilote duble sau pilote pentru copii.
- Mărimea de 140x200 cm este dimensiunea clasică a pilotei, cea de 160x200 cm este mai puțin tradițională, dar și aceasta este disponibilă.
- Dimensiunea 140x220 cm este o pilotă potrivită pentru așa-numitul pat single extins.
- Mărimea de 220x210 cm sau 200x220 cm este dimensiunea de pilotă care se potrivește unui pat dublu și este cea mai bună opțiune de pilotă pentru două persoane.
- Mărimea de 90x120 cm este dimensiunea unei pilote pentru pătuț sau pentru un pat mai mic. Piesele mai mici de aproximativ 40x50 cm sunt, de asemenea, potrivite pentru un cărucior. Mai practice pot fi plăpumile din puf. Pentru copiii mai mari, puteți folosi o plapumă pentru adulți în dimensiunea de 140x200 cm.
Gândește-te, de asemenea, că dacă alegi o dimensiune mai puțin obișnuită, noua ta pilotă nu se va potrivi cu lenjeria de pat pe care o ai acasă. Dacă vă amenajați patul de la zero, asigurați-vă că veți lua lenjerie de pat de dimensiunea potrivită. O pilotă și o pernă fără lenjerie nu sunt recomandate. Lenjeria de pat nu este doar plăcută din punct de vedere estetic, dar, cel mai important, prelungește durata de viață a accesoriilor pentru pat. În plus, o puteți spăla de mai multe ori pe lună, în timp ce plăpumile și pernele trebuie spălate sau curățate de aproximativ două ori pe an.
Materialul husei va face ca somnul să fie mai confortabil.
Ceea ce este important în legătură cu materialul husei (fața de pernă, cearșful plic) este funcția, durabilitatea, întreținerea și spălarea acesteia. Astăzi, husele pot oferi, de asemenea, bonusuri care oferă caracteristici unice suplimentare. Acestea includ, de exemplu, îngrijirea pielii sau captarea excesului de electricitate.
- Microfibra cu aloe vera contribuie la îngrijirea pielii și ameliorează durerile articulare și musculare și, de asemenea, prezintă proprietăți antibacteriene puternice.
- Microfibra cu argint este, de asemenea, antialergenică, iar structura sa împiedică bacteriile și acarienii să se instaleze. În plus, materialul ajută la calmarea pielii.
- Husele din bumbac sunt naturale și, mai ales în lunile de vară, vă garantează confortul sub forma unei senzații plăcute de răcoare. Unul dintre cele mai mari avantaje este raportul preț-performanță. Bumbacul sută la sută absoarbe excelent transpirația, este respirabil, rezistent, foarte plăcut la atingere și, în același timp, accesibil.
- Fibra antistatică captează excesul de electricitate care ne poate deranja și îl eliberează mai departe în aer, contribuind astfel la calitatea somnului.
Aportul termic adus de pilotă este un factor decisiv
Atunci când alegeți o pilotă, asigurați-vă că țineți cont și de cât sunteți de călduroși sau de friguroși. Unii producători clasifică pilotele în funcție de gradul lor de căldură oferotă. Acestea variază de la 1 la 5.
- Gradul 1 se referă la pături concepute pentru vară, acestea sunt foarte ușoare și elimină umezeala de pe corp, reducând transpirația nocturnă.
- Gradul 2 este potrivit pentru a fi folosit din primăvară până toamna. Ele pot fi folosite și iarna, dacă temperatura din cameră este de aproximativ 22 °C.
- Gradul 3 este potrivit pentru utilizarea pe tot parcursul anului, dacă temperatura din cameră este mai mult sau mai puțin aceeași pe tot parcursul anului. Acestea sunt considerate un fel de compromis fericit și vor fi apreciate de cei care nu doresc să cumpere o pilotă separată pentru vară și iarnă.
- Nivelul 4 conține pilote termice foarte călduroase, care vor fi binevenite de persoanele înfrigurate permanent.
- Nivelul 5 este mai potrivit pentru casele sau apartamentele foarte reci. Acestea sunt adesea fabricate din materiale naturale care sunt semnificativ mai călduroase decât cele sintetice.
De asemenea, puteți alege în funcție de greutate
Atunci când alegeți o pilotă, nu mereu se aplică principiul conform căruia cu cât este mai voluminoasă, cu atât este mai călduroasă. Căldura este determinată de densitatea fibrelor folosite, calculată în grame pe metru pătrat. Prin urmare, o scară de la unu la cinci nu este singurul indicator al aportuluii termic. Este bine să luați în considerare și densitatea.
- Pilotele cu o densitate a umpluturii de aproximativ 400 g/m2 sunt potrivite pentru iarnă.
- Pentru perioadele de tranziție, o densitate de umplere de aproximativ 350 g/m2 este adecvată.
- În sezoanele calde, pilotele cu o densitate de sub 300 g/m2 vă vor fi de folos.
- Pentru zilele extrem de călduroase, alegeți o pilotă subțire din mătase sau bumbac.
4) Cum se spală pilotele și pernele?
Se întâmplă adesea ca acasă să se spele doar lenjeria de pat, iar curățarea pilotelor și a pernelor este desconsiderată. Este o idee bună să le curățați cel puțin odată pe an din motive de igienă, iar un pat curat te face întotdeauna să dormi mai bine.
Acordați-le atenție
Bunicile noastre ne-au învățat să atârnăm plapuma pe fereastră sau balcon și știau exact de ce. Un pat cald nu este primitor doar pentru oameni, ci și pentru tot felul de microorganisme. De aceea, ar trebui să vă aerisiți lenjeria de pat cât de des vă permite rutina și vremea.
Dacă nu aveți timp pentru aerisit, încercați să nu așezați pilota la loc imediat după ce vă treziți. Patul va fi neîngrijit, dar se va putea aerisi. Așteptați cel puțin până în ultimul minut înainte de a ieși din casă. Un pic de aerisire în fiecare zi va face ca pilota și pernele să aibă o durată de viață mai lungă și vă va ajuta să luptați împotriva alergiilor.
Păstrați lenjeria de pat în locuri uscate și călduroase.
Când vine vorba de depozitarea pe termen lung a pilotelor, dacă le schimbați în funcție de anotimpuri, există câteva lucruri de care trebuie să țineți cont și aici. Depozitați întotdeauna pilotele și pernele într-un loc ferit de umiditate. Puteți depozita materiale precum microfibra sau pe cele formate din biluțe în saci de vidat. Puful, pe de altă parte, are nevoie de un spațiu propriu pentru a nu se deteriora. Dacă știți că nu veți mai folosi pilotele de puf un an întreg, contactați o curățătorie specializată pentru a le îngriji adecvat. Depozitați întotdeauna toate tipurile de pilote într-un loc uscat și relativ călduros. Frigul și umezeala vor deteriora ireversibil orice material.
Învățați să spălați pilotele ca un profesionist
În timp ce ar trebui să vă spălați așternuturile o dată sau de două ori pe lună, pilotele trebuie spălate cel puțin odată pe an. Fie apelați la o curățătorie chimică pentru a le spăla la temperatura recomandată, fie faceți-o dumneavoastră acasă.
Însă, aveți grijă la:
- Etichetele pilotelor - respectați temperatura de spălare recomandată.
- Variația materialelor - aveți grijă la pilotele din biluțe, acestea vor absorbi apa și vor crește în volum atunci când sunt spălate, spălați astfel de plăpumi cu mașina de spălat umplută doar o treime.
- Pilotele potrivite pentru persoanele care suferă de alergii - veți ști că acestea pot fi spălate la temperaturi ridicate.
- Cantitatea de detergent - mai puțin este uneori mai mult.
- Uscare completă - nu puneți niciodată pilote umede la depozitat. Dacă aveți opțiunea, uscați pilotele la uscătorul electric. Atenție însă la temperaturile prea ridicate, care ar putea deteriora fibrele. Un program de uscare mai blând este cu siguranță o alegere mai bună.
5) Analizați cu atenție atunci când cumpărați pilote și perne
Mulțumită articolului nostru, acum vă puteți alege pilotele și pernele în cel mai scurt timp. Cu toate acestea, ar trebui să vă gândiți la ce așteptați de la textilele pentru pat atunci când le cumpărați. Vreți să le folosiți timp de zece ani? Le veți înlocui peste un an? Calitate versus buget redus? Puteți cumpăra pilote dintr-un magazin fizic, dar riscați să primiți sfaturi eronate de la vânzători. Online, puteți explora ofertele diferitelor magazine online, puteți face comparații și puteți obține ceea ce vă doriți cu adevărat. Există promoții tentante la pilote, care vă aduce economii. Dar și oferte pe care nu le veți găsi în altă parte. Puteți așadar începe procesul de selecție.