Paturi: de ce anume ai nevoie pentru un somn perfect

Paturi: de ce anume ai nevoie pentru un somn perfect

Magda Kolmanová

Trebuie să alegi un pat și te copleșește oferta uriașă? Îți vom prezenta specificul tipurilor de paturi și de materiale și te vom ajuta să îl alegi pe cel mai potrivit pentru tine.

Nu este o noutate că ne petrecem până la o treime din viață dormind. Și asta nu este tocmai puțin timp, deci un argument pentru a nu subestima alegerea unui pat potrivit. Un somn odihnitor și confortabil necesită un pat, o saltea și un cadru de pat selectate corespunzător. Acum te vom sfătui cum să alegi cel mai bun pat pentru tine. Vei învăța, de asemenea, diverse trucuri și cum să tratezi problema unui pat care scârțâie.

Ce vei găsi în articol:

Cum să alegi un pat potrivit
Tipuri de paturi
Materiale paturi
Cum să alegi o somieră
Cum să alegi o saltea
Accesorii pentru pat
Cum se face un pat din paleți
Cum să faci o tăblie de pat
Unde să așezi patul
Sfaturi practice

1. Cum să alegi un pat potrivit

Trebuie să alegi un pat matrimonial, un pat pentru copii sau un pat pentru seniori? Fiecare dintre paturi are specificul său, dar caracteristicile principale rămân aceleași la. Pe ce să te concentrezi?

Dimensiunile patului

Dimensiunile patului variază de la cele mai mici paturi de o persoană de 80 × 200 cm (cele mai mici de atât sunt doar pentru copii) până la paturi duble king-size de 200 × 200 cm. Și dacă această plajă de opțiuni nu este suficientă pentru tine, poți opta pentru un pat făcut la comandă. Desigur, dimensiunea trebuie adaptată la cea a camerei în care va fi patul. Ideal ar fi să existe suficient spațiu în jurul acestuia, iar în cazul unui pat dublu, acces la pat din ambele laturi.

Înălțimea cadrului patului (până la partea superioară a cadrului) determină cât de confortabil vă va fi să vă așezați pe pat și să vă ridicați de pe acesta. Ce înălțime este optimă?

Inaltimea standard este intre 35 si 45 cm. Este potrivit atât pentru copiii mai mari, cât și pentru adulți și vârstnici.
Paturile înălțate care au peste 45 cm sunt cele mai potrivite pentru seniori, motiv pentru care sunt uneori numite paturi pentru seniori. Sunt potrivite și pentru persoanele cu mobilitate redusă. Suprafața ridicată facilitează culcarea și ridicarea. Insa veti aprecia si paturile inalte datorita posibilitatii unui spatiu mare de depozitare, astfel incat acestea apartin si dormitoarelor celor mai tineri.
Paturile joase cu un cadru mai mic de 35 cm sunt mai puțin frecvente pe piața noastră. Sunt inspirate din stilul de trai japonez si vor fi apreciati mai ales de clientii mai tineri care nu se deranjeaza ca nu sunt la fel de usor de scos ca si cei inalti. Dezavantajul lor este apropierea de podea, pe care se misca praful, deci nu este o alegere ideala pentru cei care sufera de alergii.

  • Înălțimea standard este între 35 și 45 cm. Este potrivit atât pentru copiii mai mari, cât și pentru adulți și vârstnici.
  • Paturile înalte care au peste 45 cm sunt cele mai potrivite pentru seniori, motiv pentru care sunt uneori numite paturi pentru seniori. Sunt potrivite și pentru persoanele cu mobilitate redusă. Suprafața ridicată facilitează culcarea și ridicarea. Însă vei aprecia paturile înalte și datorită posibilității unui spațiu mare de depozitare, astfel încât acestea se regăsesc și în dormitoare pentru tineret celor mai tineri.
  • Paturile joase, cu un cadru mai mic de 35 cm, sunt mai puțin frecvente pe piața noastră. Sunt inspirate din stilul de trai japonez și vor fi apreciate mai ales de clienții mai tineri, pentru care nu este la fel de incomodă ridicarea de pe ele. Dezavantajul lor este apropierea de podea, de praful de pe aceasta, deci nu este o alegere ideală pentru cei care suferă de alergii.

Cu toate acestea, înălțimea suprafeței de dormit va diferi de înălțimea patului. Depinde ce saltea alegi pentru patul tău. Așadar, dacă după ceva timp descoperi că ți se potrivește un pat mai înalt, cumpără-ți doar o saltea mai înaltă. Este bine însă să respecți regula ca salteaua să fie scufundată în cadrul patului cel puțin un sfert, astfel încât să fie bine ancorată. Nu sunt recomandate saltelele mai joase decât rama.

sursa: https://biano.link/pat-aspen

Tăblia patului

Tablia de lângă pat nu este doar estetică, ci îndeplinește mai multe funcții. Paturile cu tăblie sunt practice dacă te ridici și citești o carte seara sau te bucuri de micul dejun în pat. În ambele cazuri, te poți sprijini confortabil fără a deteriora vopseaua de pe perete. De asemenea, poate fi atașată de ea o lampă și astfel se evită găurirea peretelui. În cazul în care patul nu este lipit de perete, tăblia patului previne căderea pernelor pe podea.

Tăblia de la picioare nu este atât de comună și ar putea fi mai mult o piedică pentru persoanele mai înalte. Este utilă dacă ți se întâmplă să dai deseori pe jos plapuma - mulțumită tăbliei, nu va mai cădea pe podea. Un avantaj, dar și dezavantaj este că pooți să atârni lucruri pe tăblie.

Paturile solide, tapițate și laminate tind să aibă tăblia compactă, ceea ce îndeplinește avantajele descrise mai sus, paturile metalice și unele tipuri de paturi de lemn au tăblia ca o ramă, care este mai mult decorativă decât funcțională. Dacă urmează să servească drept spătar, alege cu siguranță o tăblie plină și suficient de înaltă. Tăblia poate fi înclinată și în spate, ceea ce va oferi confort extra, dar, pe de altă parte, un astfel de pat va ocupa mai mult spațiu.

Spațiu de depozitare

Locuiești într-un apartament mai mic, unde fiecare centimetru contează? În acest caz, un pat cu spațiu de depozitare va fi o piesă de mobilier binevenită pentru ca tu să ascunzi tot ce nu trebuie să folosești zilnic.

Spațiul de depozitare poate fi sub forma unor sertare pe care le glisezi astfel încât să ai acces ușor la toate lucrurile depozitate, ori sub forma unor somiere rabatabile, care îți permit să folosești întregul spațiu interior al patului. Sertarele au avantajul de a fi ușor accesibile, dar sunt mai potrivite pentru dormitoarele mai mari în care există suficient spațiu pentru a le glisa în afară. Somierele rabatabile sunt potrivite chiar și pentru cele mai mici încăperi, pot fi pliate fie în lateral, fie în față. Prin urmare, alege metoda de depozitare în așa fel încât să ai acces cât mai ușor la articolele depozitate.

Dacă locuiești la parter sau într-un apartament cu umiditate mai ridicată, gândește-te dacă chiar ai nevoie de spațiu de depozitare, frigul și umezeala de la podea, combinate cu o circulație mai slabă a aerului ar putea provoca mucegai între lucrurile depozitate.

sursa: https://www.biano.ro/produs/v/183208323-expedo-pat-davina-somiera-120x200cm-alb

Alegerea unui pat în funcție de nevoi specifice

Pat de o persoană

Paturile de o persoană sunt potrivite pentru camerele studenților, camerele de oaspeți și dormitoarele mai mici.

  • Cea mai mică dimensiune produsă este de 80 × 200 cm, care nu este tocmai optimă pentru dormitul zilnic, dimensiunea standard de 90 × 200 cm fiind mai bună.
  • Dacă dorești mai mult spațiu, poți alege paturi de o persoană cu lățime de până la 120 cm.
  • Lungimea standard a patului este de 200 cm, dar se pot găsi și alte dimensiuni. Lungimea ideală ar trebui să fie înălțimea ta + 20-25 de centimetri.

Pat dublu

Cea mai obișnuită dimensiune a unui pat dublu este de 180 x 200 cm, dar alege dimensiunea în funcție de dimensiunea dormitorului și de nevoia de spațiu. În timp ce o persoană doarme confortabil în 160 cm, alteia i se va părea insuficient și patul de de 200 cm. Alege o lungime potrivită, care să fie cu 20 până la 25 de centimetri mai mare decât înălțimea celui mai înalt dintre voi.

sursa: https://www.biano.ro/produs/v/193558548-zondo-pat-continental-1060007

Pat pentru copii

Se găsesc multe modele de paturi pentru copii. De la paturi clasice de o persoană cu dimensiuni pentru adulți la paturi ce cresc odată cu copilul, de la paturi extensibile la paturi supraetajate sau multifuncționale.

  • Poți alege lățimea patului pentru copii de la 70 cm, potrivită pentru copiii mai mici, care nu se vor "rătăci" prin pat. Pentru copiii mai mari, alege 80 cm sau clasicul 90 cm. Pentru lungime, nu uita că va crește. Rezerva trebuie să fie de cel puțin 30 cm.
  • Dacă alegi dimensiunea clasică de 90 x 200 cm, nu vei avea de-a face cu achiziționarea unui pat nou când copilul tău va crește, dar, din nou, ține cont de faptul că nu toate saltelele de această dimensiune sunt potrivite pentru copii.
  • O altă opțiune sunt paturile ce "cresc", la care poți modifica lungimea în funcție de ritmul în care crește copilul. Dezavantajul este un tip special de saltea format din trei părți.
  • Paturile cu loc suplimentar sunt ideale pentru copiii care au adesea vizitatori peste noapte. Oferă un somn de calitate și nu ocupă spațiu atunci când sunt strânse.
  • Vei aprecia un pat supraetajat în camera împărțită între frați. Nu uita că patul de sus are bariere de protecție.
  • Paturile înălțate și supraetajate sunt potrivite și pentru copiii fără frați/ surori, oferind mult spațiu de depozitare sau spațiu pentru un colț de joacă ori de studiu.
  • Paturile pentru copii trebuie să fie inofensive pentru sănătate, să nu prezinte margini ascuțite și să fie ușor de spălat.

Pat pentru seniori

Cum diferă paturile pentru seniori de paturile clasice?

  • Paturile pentru seniori diferă în primul rând prin înălțime. Marginea saltelei ar trebui să ajungă în mod ideal până la fese, ceea ce corespunde unei înălțimi între 55 și 65 de centimetri. Datorită înălțimii patului, bătrânilor le va fi mai ușor să se întindă și să se ridice și nu vor încorda articulațiile șoldului mai mult decât este necesar.
  • Cu siguranță patul nu ar trebui să aibă margini ascuțite care să prezinte un risc de rănire.
  • Este potrivit un pat cu bară laterală, pe care seniorul se poate sprijini confortabil.


2. Tipuri de paturi

Pe lângă paturile clasice de o persoană și paturile duble, vei întâlni și alte concepte. Să le explorăm.

Boxspring

Paturile boxspring, numite uneori paturi americane sau continentale, diferă de paturile clasice în ceea ce privește construcția. Acestea constau din mai multe straturi - un cadru solid, picioare și tăblie, precum și o saltea jos care este introdusă ferm în cadru. Această saltea cu arcuri se numește boxspring și ajută la amortizarea perfectă a saltelei superioare principale. Față de paturile clasice, acestea au o suprafață de dormit sporită, care oferă confort la așezare și la ridicare.

Cadrul patului este foarte solid și, datorită acestui lucru, patul nu se va crăpa. Sistemul cu două saltele asigură o amortizare optimă și astfel ajută la prevenirea durerilor de spate. Un topper este adesea plasat deasupra saltelei, care este ușor de curățat și îmbunătățește și mai mult proprietățile ortopedice.

Paturile boxspring redau o senzație luxoasă datorită tapițeriei, iar aspectul lor relativ robust le face paturi perfecte pentru dormitoare mai mari, care le permit să iasă în evidență. Cele mai multe paturi au depozitare încorporată.

  • + aspect luxos, stabilitate, proprietăți ortopedice excelente
  • - pret mai mare, nu este potrivit pentru dormitoare mici

Divane

Paturile divan sunt paturi de o persoană pe care le vei aprecia în spații mai mici. Le vei întâlni cel mai adesea în camerele copiilor sau de oaspeți și în cabane. În cele mai multe cazuri, acestea sunt paturi complet tapițate, cu saltea încorporată, ceea ce tinde să fie o problemă în cazul înlocuirii acesteia atunci când este întins. Nu poate fi înlocuită. Paturile de zi pot avea tăblie și sertare, astfel că, dacă pui lenjeria de pat în spațiul de depozitare, acestea devin canapea.

  • preț bun, spațiu de depozitare, poate fi folosit ca și canapea
  • imposibilitatea de a schimba salteaua, întreținere mai grea

Paturile înalte ori supraetajate

Paturile supraetajate sunt o soluție excelentă pentru apartamentele cu tavane mai înalte sau pentru camerele copiilor în care trebuie să economisești spațiu. Spațiul minim dintre salteaua patului superior și tavan trebuie să fie de 80 cm. Partea inferioară nu trebuie să fie neapărat un alt pat, poți folosi spațiul ca un colț de studiu, de joacă sau ca spațiu de depozitare.

Accesul la patul de sus p-oate fi ales ca o scară verticală sau trepte. Scara economisește spațiu, treptele sunt mai confortabile. O scară înclinată poate fi un compromis.

Copiii vor aprecia cu siguranță un accesoriile cu care poți îmbogăți patul supraetajat, de exemplu toboganul. Trezirea va fi cu siguranță mai plăcută datorită lui. Dar alege-l doar dacă ai o cameră suficient de mare pentru a oferi spațiu de acces.

  • + economisește spațiu, multifuncțional
  • - nepotrivit camerelor cu tavane joase
sursa: https://www.biano.ro/produs/v/136890949-pat-etajat-pentru-copii-colectia-romantica-90x-200-120x200-cm

Patonul futon

Din Japonia vine tendința somnului la nivel jos. Acestea sunt paturi care constau dintr-un cadru și o saltea tare, care de obicei este realizată manual din materiale naturale precum bumbac, lână, nucă de cocos, latex sau păr de cal, care au avantajul de a absorbi foarte bine umezeala. De asemenea, sunt potrivite pentru cei care suferă de alergii și astmatici. Dar aici apare problema, deoarece patul jos este aproape de podea, unde praful dăinuie adesea și acest lucru, la rândul său, ar putea contribui la agravarea problemei.

Paturile futon pliante sunt un gadget grozav, care, atunci când sunt pliate, creează o canapea confortabilă. Tocmai pentru că sunt mici, sunt mai potrivite pentru tinerii care nu au nicio restricție de mișcare.

  • aspect minimalist, somn sănătos
  • mai grea ridicarea, apropierea de praful de pe podea

Paturi rabatabile

Paturile rabatabile sunt cel mai apreciate de cei care locuiesc într-o garsonieră sau se confruntă cu lipsa de spațiu în dormitor. Este o soluție elegantă pentru spații mici și camere de oaspeți. În timpul zilei, patul poate arăta ca un dulap, poate avea un birou sau o canapea încorporate sau poate fi și integrat într-un set de mobilier. Și vei aprecia cu siguranță faptul că nu trebuie să pliat, pilotele sunt de asemenea atașate de saltea cu o curea și se rabatează împreună cu patul. Cu toate acestea, patul rabatabil are și dezavantajele sale: necesitatea manevrării zilnice, o circulație mai slabă a aerului și, de asemenea, un preț de achiziție mai mare.

Poți găsi paturi pliante în versiuni single și duble și chiar și ca pat supraetajat.
Există două tipuri de paturi. Primul se îndoaie din lateral, al doilea din față. Paturile de o persoană și paturile supraetajate tind să se rabateze din lateral, în timp ce paturile duble se rabatează de obicei din față.
Pe lângă dimensiune, ar trebui să conteze în primul rând de mecanismul de pliere, care depinde de cât de simplă sau complexă va fi manipularea. Mecanismul cu arc mai ieftin este sigur, dar mai complicat de operat. Prin urmare, este mai potrivit pentru o cameră de oaspeți. Al doilea mecanism funcționează pe bază hidraulică și chiar și copiii îl pot utiliza. Singurul său dezavantaj este prețul mai mare.
Atunci când alegi o saltea, trebuie să te asiguri că nu depășește adâncimea patului, astfel încât să o poți rabata ușor.

  • economisește spațiu, piesă de mobilier multifuncțională
  • pret mai mare, necesitate de manipulare

Paturi extensibile

O altă opțiune de dormit pe care o vei aprecia într-un dormitor mic, camera copiilor sau camera de oaspeți sunt paturile extensibile. Patul extensibil servește drept canapea, iar seara, după desfășurare, devine un pat clasic. Paturile au de obicei ascunsă sub somiera superioară, o saltea cu o somieră inferioară, iar după desfășurare patul este gata imediat. A doua variantă sunt paturile care au drept suport o a doua saltea, iar după desfășurare, salteaua se deplasează pe lamele pentru a crea un pat.

Pentru ca patul pliabil să fie potrivit pentru dormitul zilnic, este necesar să alegi o saltea potrivită pentru acesta. Înălțimea ideală a saltelei este de 15 până la 18 cm. În apartamentele mici, vei aprecia cu siguranță paturile extensibile cu spațiu de depozitare, în care poți ascunde atât lenjeria de pat, cât și articolele de extra sezon.

  • economisește spațiu, preț favorabil
  • necesitatea manipulării
sursa: https://www.biano.ro/produs/v/177430395-3083709-vidaxl-pat-de-zi-extensibil-2x-90x200-cm-lemn-masiv-de-pin

Paturi reglabile


Dacă nu vrei să îți adaptezi somnul la pat, alege un pat care să se adapteze el la tine. Paturile reglabile manual sunt potrivite pentru cei cărora, de exemplu, le place să citească în pat și pot poziționa zona capului și picioarelor după dorință. Paturile electrice rabatabile sunt un ajutor de neprețuit pentru persoanele în vârstă și persoanele cu mobilitate redusă. Poziționezi patul doar cu ajutorul telecomenzii. Persoanele imobilizate la pat trebuie sa aiba saltele anti-escare pe lângă patul reglabil.

  • + confort, potrivit pentru seniori
  • - preț mai mare dacă nu sunt acoperite de compania de asigurări

Paturi gonflabile pentru oaspeți

Un pat gonflabil este nemaipomenit dacă ai oaspeți ocazionali și nu ai suficient spațiu pentru un alt pat. Îl poți folosi și în vacanță. Cu toate acestea, nu sunt potrivite pentru somnul zilnic.

Alege-l pe cel potrivit în funcție de următorii parametri:

  • Număr de persoane
  • Capacitate de transport
  • Înălțime (cu cât este mai mare, cu atât mai puțin rece de la podea)
  • Stabilitate (numărul de camere este un parametru cheie pentru cât de mult se va lăsa sau nu patul)
  • Material (paturile ferme sunt din PVC sau vinil, pentru confort au un strat ca de piele întoarsă la suprafață)
  • Supapă (aflați ce puteți face pentru a o umfla)

O alternativă la gonflabile sunt paturile futon pliabile, pe care le poți folosi pe post de canapea sau fotoliu, iar atunci când sunt desfășurate, devin pat. Mai puțin estetice, dar mai ieftine, sunt paturile pliante, care după pliere pot fi depozitate într-un dulap, de exemplu.

sursa: https://www.biano.ro/produs/v/190075266-outsunny-saltea-cu-aer-individual-cu-pompa-incorporata-aosom-romania

3. Materiale paturi

Paturi din lemn

Paturile din lemn sunt populare de foarte mult timp. Lemnul nu este doar estetic, ci și foarte durabil și de asemenea potrivit pentru cei care suferă de alergii. Tratarea suprafeței se poate face prin vopsire în nuanța dorită sau prin impregnarea acesteia cu ulei sau ceară. Datorită impregnării, întreținerea patului solid va fi ușoară, deoarece este suficient să fie șters cu o cârpă umedă.

Cât de rezistent va fi patul depinde și de lemnul tare pe care îl alegi. Cu cât lemnul este mai dur, cu atât prețul este mai mare. Datorită durității lemnului, paturile din stejar sau fag sunt rezistente la abraziune și deteriorări mecanice. Singurul dezavantaj este prețul de achiziție mai mare. Mai ieftine sunt paturile de molid și pin, care au un model și o textură frumoase, dar nu sunt la fel de rezistente la zgârieturi. Pe de altă parte, lemnul este un material ușor de reparat, așa că pot fi șlefuite cu ușurință zgârieturile și alte deteriorări și apoi lăcuit sau tratat cu ulei.

  • + aspect natural, durabilitate, potrivit pentru persoanele alergice
  • - preț mai mare, trebuie întreținut lemnul

Paturi din PAL

PALul este unul dintre cele mai populare materiale din categoria de prețuri reduse. Dar și acest material poate fi de bună calitate. Pentru a avea un pat cu adevărat rezistent, alege o grosime a materialului de cel puțin 25 mm. Marginile de înaltă calitate care nu se ciupesc la cel mai mic impact se numesc margini ABS. Această opțiune este disponibilă într-o gamă largă de decoruri, așa că poți alege și piese care copiază în mod autentic paturile din lemn.

  • + preț mai mic, selecție mare de decoruri
  • - durată de viață mai mică

Paturi tapițate

Paturile tapițate pot fi realizate cu material textil, piele sau piele ecologică, ceea ce le face un accesoriu de design minunat. Sunt împărțite mai departe în tapițate, cu saltea detașabilă, și complet tapițate, cu saltea încorporată. Salteaua incorporabilă face întreținerea mai complicată, și pe ele nepotrivite pentru cei care suferă de alergii. Vor arăta deosebit în camerele de oaspeți, iar dacă au spațiu de depozitare, poți ascunde pilotele acolo când nu sunt folosite. Paturile tapițate arată bine de sine stătătoare, iar dacă au bufete sau tăblie, pot fi folosite și pe post de canapea.

  • + aspect atractiv, spațiu de depozitare
  • - întreținere solicitantă, nepotrivite persoanelor care suferă de alergii

Paturi metalice

Paturile metalice pot fi minimaliste sau rustice. Depinde dacă sunt realizate cu accent pe funcționalitate sau sunt decorative. În ambele cazuri, totuși, acestea sunt paturi solide, care vor rezista foarte mult timp. Acestea variază ca preț de la foarte ieftin până la lux. Poți alege o construcție sudată sau cu șuruburi. Avantajul paturilor metalice este igiena și întreținerea ușoară. Un dezavantaj poate fi greutatea lor, adesea mai mare.

  • + durabilitate, întreținere ușoară
  • - greutate mai mare pentru modelele rustice
sursa: https://www.biano.ro/produs/v/170535197-353458-vidaxl-cadru-pat-metalic-cu-tablie-de-cap-picioare-negru-140x200-cm

4. Cum să alegi somiera

În cele mai multe cazuri, somiera este indispensabilă unui pat clasic. Unele paturi sunt vândute cu somiera inclusă, dar pentru multe paturi trebuie achiziționată separat. Dar de ce este atât de importantă?

  • Ventilație: datorită grilajului, salteaua este capabilă să respire, minimizând astfel riscul de mucegai și înmulțire a acarienilor și bacteriilor.
  • Prelungirea duratei de viață a saltelei: datorită suspensiei, greutatea este distribuită uniform, ceea ce contribuie la o viață mai lungă a saltelei.
  • Confort: datorită distribuției greutății, funcția saltelei se va îmbunătăți și va ușura semnificativ nivelul de stres al coloanei.

Criteriile de selecție în cazul somierei

  • Unul dintre cei mai importanți parametri este capacitatea de susținere. Alege întotdeauna în funcție de greutatea ta, doar așa își va îndeplini funcția.
  • Tipul de saltea - saltelele subțiri au nevoie de amortizare de calitate, în timp ce cele înalte nu. Unele saltele înalte reușesc să distribuie greutatea chiar și fără somieră.
  • Cine va folosi somiera? Dacă petreci mai mult timp în pat, ia în considerare un pat reglabil. De asemenea, acesta este potrivit și pentru persoanele cu mobilitate redusă.
  • Un alt aspect este prețul. O somieră obișnuită este ieftină, dar nu va fi niciodată la fel de confortabilă ca una mai scumpă. Prin urmare, ia în calcul cât de des va fi folosit patul și cât de mult te va recompensa investiția într-un confort sporit.

Tipuri de somiere

Somierele tapițate sunt cele mai ieftine somiere care oferă relativ puțină amortizare și, prin urmare, sunt mai potrivite sub saltelele mai înalte. De asemenea, se pot folosi pe ele și saltele cu arcuri, care nu necesită atât de multă amortizare. Nu sunt potrivite pentru saltele moi și joase. Cel mai adesea sunt realizate din lamele din lemn de molid de diferite lățimi, important fiind ca distanța dintre șipcile individuale să fie între 4 și 6 centimetri. Sunt simiere fără structură fixă, ceea ce reprezintă un mare avantaj la transport, deoarece trebuie doar rulate. Dar nu stau atât de fixe pe pat, așa că este o idee bună să le așezi pe o suprafață antiderapantă.

  • + ieftine, ușor de transportat
  • - amortizare redusă, capacitate de încărcare mai mică, nepotrivite pentru saltele subțiri

Puteți achiziționa somiere lamelare de trei tipuri: fixe, reglabile și reglabile electric. Toate sunt rezistente, motiv pentru care sunt potrivite și pentru saltele mai mici de 7 cm. Numărul ideal de șipci nu trebuie să fie mai mic de 28. Sunt realizate atât din lemn, cât și din materiale artificiale. Pentru o susținere mai mare a saltelei și a spatelui, pt fi alese somiere care au șipci duble în zona lombară, cu posibilitatea de reglare a rigidității.

  • Somiera lamelară fixă este una dintre cele mai întâlnite, deoarece raportul confort-preț este absolut de neegalat. Se potrivește sub toate tipurile de saltele, inclusiv cele moi și joase, care pot fi bine amortizate.
  • + preț favorabil, potrivite pentru toate tipurile de saltele, amortizare bună
  • - nu se poziționează
  • Somierele lamelare reglabile sunt potrivite doar pentru anumite tipuri de saltele, sunt complet nepotrivite pentru saltelele cu arcuri și box, care sunt prea rigide pentru a se adapta la poziționare. De exemplu, sunt potrivite saltelele din latex și spumă, care copiază bine forma grilajului. Se pot poziționa în zona capului și a picioarelor, ceea ce nu numai că ajută la prevenirea durerilor de spate, dar ajută și la prevenirea bolilor vasculare. Somierele electrice sunt cele mai indicate pentru persoanele cu mobilitate redusă, pentru care facilitatea de operare este vitală. Ele pot fi controlate cu ajutorul unui simplu controler. În cazul unei căderi de curent, aceasta revine la poziția inițială datorită sursei de rezervă.
  • + confortabile, previn durerile de spate și bolile vasculare
  • - potrivit doar sub anumite tipuri de saltele, preț de achiziție mai mare, în special pentru cele electrice

5. Cum să alegi salteaua

Împreună cu patul și somiera, salteaua completează un loc de odihnă perfectă. Cum să-l aleg? Desigur, este important ca acesta să se potrivească în cadrul patului pe care l-ați ales. Dar nu se termină aici.

  • Saltelele sunt împărțite în funcție de duritate în moi, medii și dure. Cele mai moi sunt potrivite persoanelor care suferă de dureri articulare, în timp ce saltelele medii sunt potrivite pentru majoritatea populației, inclusiv pentru copii. Saltelele dure vor fi apreciate de cei care sunt mai grei sau au nevoie de mai mult sprijin pentru coloana vertebrală.
  • Vei găsi pe piață o mulțime de materiale, de la cea mai comună spumă la latex natural și nucă de cocos până la arcuri împachetate. Există mai multe tipuri de spumă, cu proprietăți diferite, care sunt adesea combinate cu materiale naturale pentru mai multă rigiditate și sunt hipoalergenice. Prin urmare, află din ce este făcută salteaua și dacă parametrii acesteia ți se potrivesc.
  • Dacă suferi de dureri de spate, recomandăm salteaua ortopedică. Adulții de înălțime medie pot alege o saltea cu zone anatomice, care sunt de obicei 3, 5 sau 7, și care va ajuta la distribuirea și mai bună a greutății și la susținerea coloanei vertebrale.
  • Pentru persoanele imobilizate la pat sunt realizate saltele speciale antiescare, care sunt o măsură de prevenție eficientă împotriva escarelor.
  • Este practic să achiziționezi o saltea cu husă detașabilă, care va simplifica foarte mult întreținerea.

6. Accesorii pentru pat

Noptiere

Există și alte detalii care vor face timpul petrecut în pat mai plăcut. Prima opțiune, clasică, este noptiera. Poți pune pe ea tot ce vrei să ai la îndemână. Este realizată dintr-o varietate de materiale în diverse stiluri, alege-o pentru a se potrivi cu restul decorului dormitorului tău. În funcție de câte lucruri dorești să depozitezi pe ea, alege dimensiunea plăcii superioare. Desigur, adaptează-te și la cât spațiu ai lângă pat. Daca nu vrei să ai totul chiar la vedere, alege o noptieră cu sertar. În ce privește sertarele, vei aprecia funcția de închidere silențioasă. Unele paturi pot fi achiziționate la set direct cu noptiere pentru a se potrivi cu decorul dumneavoastră.

Lumini

De asemenea, este util să ai o lampă lângă pat pentru a nu trebui să rătăcești în întuneric sau pentru a putea citi confortabil. Poate fi așezată pe noptieră sau de capul patului. Luminile cu dimmer, la care puteți selevcta intensitatea, sunt ideale. Alege întotdeauna o culoare deschisă, caldă, care să nu te împiedice să adormi. Lumina rece previne producerea hormonului melatonină, care este cheia somnului.

În ceea ce privește iluminatul decorativ, poți avea patul iluminat și din spate. Astfel de paturi sunt ideale pentru a crea o atmosferă nocturnă. Indiferent dacă alegi culori mai îndrăznețe sau le preferi pe cele clasice, există opțiuni.

Baldachin

Poți cumpăra baldachine pentru pătuțurile copiilor, dar și paturi clasice cu baldachin pentru adulți. Pe lângă o atmosferă romantică, te pot proteja și de insecte. Sunt potrivite pentru dormitoare mai mari, aerisite, cărora le adaugă un plus de eleganță.

sursa: https://www.biano.ro/produs/v/115683117-baldachin-alb-pat-claudia-140-200-cm

7. Cum se face un pat din paleți

Paturile făcute din paleți sunt încă populare, iar tendințele de upcycling în locuințe nu vor dispărea pur și simplu. Sunt aerisite, ieftine și originale. Poți cumpăra paleți din lemn ieftin și, cu puțină pricepere, le poți insufla o nouă viață în timp redus. Cum?

Cei mai des folosiți europaleți au dimensiuni de 120x80 cm, dar nu este o problemă să îi tai și să faci un pat exact după dimensiunile necesare. Dacă se va potrivi exact pe dimensiunea saltelei sau va lăsa loc pentru depozitare, depinde de tine.

Înainte de a începe montarea, aranjează paleții în forma dorită și vezi dacă îți place și va fi suficient spațiu pentru a trece prin jurul patului. Dacă da, pregătește-te.

  • Este necesar să îndepărtezi toate capsele și cuiele inutile de pe paleți, să bați cuiele rămase, astfel încât să nu iasă în afară pe nicăieri.
  • Slefuiește marginile și suprafețele cu șmirghel sau cu un șlefuitor, să nu rămână deloc așchii.
  • Înșurubează paleții în forma dorită de pat.
  • Întreținerea va fi mult facilitată dacă vopsești paleții cu un lac incolor. Poți, desigur, să îi vopsești în orice altă nuanță.

Poți adăuga lumini LED în spate, ies în evidență foarte bine dintre paleți. Un accesoriu practic este o tăblie realizată dintr-un palet așezat în picioare - o poți folosi pentru a atașa o lampă sau ca bibliotecă sau spațiu de depozitare pentru lucruri mici.

SFAT: Deoarece patul din paleți este deschis, praful se va aduna dedesubt. Totuși, accesul sub pat nu mai este atât de ușor. Atașând picioare sau roți, datorită cărora se poate muta cu ușurință patul, se va aspira mai ușor sub el. Dacă ai un aspirator robot, fă picioarele suficient de înalte încât aspiratorul să poată încăpea sub pat fără nicio problemă.

sursa: https://pixabay.com/cs/images/search/lo%C5%BEnice/

8. Cum să faci o tăblie de pat

Ai un pat fără tăblie și ai vrea să îl folosești? Fie că achiziționezi tăblia din considerente estetice sau ca protecție practică de perete de care să te și poți sprijini, o poți face singur, fără a fi nevoie să cumperi un pat nou.

Poți realiza tăblia din lemn masiv, pentru care trebuie doar să decupezi forma, să șlefuiești marginile și să îl tratezi cu lac sau ulei. O altă opțiune este o tăblie tapițată. Pentru aceasta vei avea nevoie de placă OSB, burete, vatelină, țesătură de tapițerie, nasturi de tapițerie, un burghiu, un pistol de lipit și un capsator de tapițerie.

  • Fă găuri minuscule în placă pentru nasturii tapițeriei. Măsoară bine distanța.
  • Lipește buretele pe o parte a plăcii cu un pistol de topire la cald.
  • Atașează buretele cu vatelina, pe care o aduci și în partea din spate a plăcii. Atașeaz-o cu un capsator.
  • Urmează aceeași procedură pentru a atașa materialul de tapițerie.
  • Atașează nasturii de tapițerie. Fixează-i pe partea din spate cu nasturi mai mici.


Poți face o tăblie care îndeplinește doar funcția estetică dintr-o mulțime de lucruri diferite. Un cadru din lemn țesut cu funii de diferite culori arată grozav. Sau, de exemplu, carton solid sau PAL lipit cu tapet autoadeziv. Și cu siguranță nu este necesar să te limitezi la forme dreptunghiulare.