Gresie: ce ar trebui să știți despre ea și cum să o instalați corect?
Gresia potrivită poate face minuni - poate transforma o cameră banală într-un interior deosebit și ușor de întreținut. Ce trebuie să știți pentru a alege gresia potrivită?
Plăcile de gresie sunt potrivite oriunde aveți nevoie de o suprafață durabilă și ușor de întreținut. În ultimii ani, gresia și-a găsit loc și în camerele de zi. Deși este unul dintre materialele mai reci, acest lucru poate fi rezolvat prin încălzirea prin pardoseală, pentru care este absolut ideală. Gresia de bună calitate poate rezista o viață întreagă. Cum o alegi astfel încât să nu trebuiască să o tot înlocuiești? Vă vom sfătui cu privire la parametrii esențiali în alegerea ei, legat de unde se potrivește și cum să îngrijiți atât plăcile, cât și rosturile pentru a le păstra ca noi cât mai mult timp.
Ce veți găsi în articol:
- Alegerea plăcilor în funcție de parametri
- Alegerea gresiei în funcție de utilizare
- Tendințe și sfaturi
- Metode de pavare și tăiere a materialelor
- Cum se instalează gresia la interior
- Cum se instalează gresia la exterior
- Cum se curăță și se repară rosturile și gresia
1) Alegerea plăcilor în funcție de parametri
Atunci când selectați o placă de gresie, tipul spațiului pentru care o selectați este esențial. Gresia pentru baie are cerințe diferite față de cea pentru exterior, care trebuie să reziste la stresul extrem al înghețului. Veți întâlni diferiți parametri și cifre, să vedem ce înseamnă fiecare.
Absorbție și rezistență la îngheț
Absorbția apei indică capacitatea gresiei de a absorbi apa și va fi de interes mai ales pentru plăcile pentru exterior. Pentru utilizarea în exterior, orice pavaj cu o cifră mai mică de 3% este potrivit din punct de vedere al rezistenței. Plăcile cu o absorbție a apei de 0,5% sau mai puțin au cele mai bune proprietăți. Rezistența la îngheț este de obicei indicată printr-un simbol al fulgului de zăpadă.
Rezistență la abraziune și duritate
Rezistența la abraziune indică cât timp vor rezista plăcile intacte și neșlefuite. În zonele de trafic mai intens, cum ar fi coridoarele sau exteriorul, unde se umblă încălțat și se depozitează lucruri pe ele, este important ca pavajul să fie foarte dur. Scara PEI de la 1 la 5 vă va spune la ce pot rezista plăcile. Un material cu un PEI 1 are cea mai scăzută durabilitate, în timp ce la celălalt capăt al spectrului se află un pavaj potrivit pentru zonele comerciale, care are PEI 5. PEI 2 este considerat universal, în timp ce PEI 3 este potrivit pentru zone mai solicitate, cum ar fi camerele de zi. Pentru coridoare și terase, PEI 3 sau 4 va fi de asemenea suficient. Pentru scările exterioare, optați pentru PEI 5, care va asigura faptul că plăcile nu se zgârie.
O altă indicație pe care o veți găsi pe gresie este duritatea, care este indicată pe o scară Mohs de la 1 la 10. Pentru pavaje se folosește o duritate minimă de 5. Veți aprecia acest parametru atunci când veți alege unealta potrivită pentru tăierea plăcilor. De asemenea, este de reținut: cu cât gresia este mai subțire, cu atât mai mare este riscul ca aceasta să se fisureze spontan.
Antiderapant
În baie, dar și în bucătărie sau în hol și pe scări, veți aprecia dacă gresia nu este alunecoasă. Acest lucru se obține cu ajutorul unor emailuri speciale sau al reliefului. Rezistența la alunecare a gresiei atunci când suntem desculți este indicată de literele A, B și C. A este cel mai mic grad, iar C cel mai mare. Pentru baie, gradul B este suficient.
Rezistența la alunecare a locurilor în care mergeți încălțați este indicată în unități de la R9 la R13. R9 este cea mai mică rezistență la alunecare crescută, iar R13 cea mai mare. La domiciliu, R9 sau R10 este suficient. Pentru zonele exterioare, este necesar R10 sau mai mult.
Tonalitate și acuratețe dimensională
Pentru a vă asigura că aveți o plăci de aceeași nuanță, fiți atenți la marcajele de pe ambalaj. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când plăcile sunt arse, umiditatea poate fi diferită, rezultând în diferențe de nuanțe. Prin urmare, cumpărați gresie dintr-o singură serie. Atunci când plăcile sunt arse, acestea își vor schimba dimensiunea și dacă aveți plăci cu o variație de câțiva milimetri, nu va fi posibil să le așezați astfel încât rosturile să aibă aceeași lățime. Prin urmare, plăcile sunt calibrate, ceea ce înseamnă că sunt împărțite în mai multe grupe cu aceleași variații dimensionale. O altă opțiune este reprezentată de plăcile cu margini rectificate, care, după ardere, mai sunt supuse unui proces de prelucrare pentru a le alinia. Plăcile rectificate pot fi așezate cu o îmbinare de 1,5 până la 2 mm, iar cele nerectificate cu o îmbinare de 2 până la 8 mm.
Tratarea suprafețelor
Plăcile smălțuite sunt mai rezistente la deteriorări mecanice și la apă. Plăcile neetanșate scot mai mult în evidență nuanța naturală a gresiei; în funcție de tipul de ardezie - absorbantă sau neabsorbantă - acestea pot fi mai sensibile la umiditate și la pete. Gresia neetanșă lustruită, care își obține suprafața lucioasă prin lustruirea cu pietre de moară din carbură de siliciu, trebuie impregnată cu un produs special.